KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kedah Cawangan Kubang Pasu merampas 60,000 kilogram (kg) tepung gandum dianggarkan bernilai RM132,000, dalam serbuan ke atas sebuah gudang di Bukit Kayu Hitam, Kubang Pasu, semalam.

Serbuan pada pukul 11 pagi itu selepas gudang berkenaan disyaki menyimpan barangan kawalan itu tanpa lesen dan seorang lelaki tempatan ditahan dalam serbuan berkenaan, lapor Berita Harian.

Pengarah KPDNHEP Kedah, Rae Morn Verak berkata, serbuan itu susulan hasil risikan selama tiga hari yang diketuai oleh Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNHEP Kedah Cawangan Kubang Pasu, K. Muniandy.

“Hasil siasatan mendapati gudang itu dipercayai dijadikan tempat transit sebelum tepung gandum berkenaan disyaki diseludup ke Thailand.

“Kilang pengeluar tepung gandum terbabit dipercayai terletak di Ipoh, Perak.

“Dalam serbuan itu, kita turut menahan seorang lelaki tempatan berusia lingkungan 40-an dan dia dibebaskan selepas keterangan diambil,” katanya pada sidang media di stor KPDNHEP di Tunjang, hari ini.

Beliau berkata, siasatan lanjut masih dijalankan, termasuk mendapatkan dokumen berkaitan daripada pemilik gudang itu untuk tindakan seterusnya.

“Setakat ini, bekalan tepung gandum dalam pasaran adalah mencukupi. Namun kita bimbang jika langkah segera tidak diambil, berkemungkinan bekalan tepung gandum yang juga antara barangan kawalan, akan terjejas dalam pasaran

“Permintaan tepung gandum dijangka meningkat dalam fasa peralihan ke endemik di mana banyak perniagaan sudah mula atau kembali beroperasi.

“Kita akan menjalankan pemeriksaan lebih ketat bagi memastikan bekalan seperti tepung, gula dan minyak masak sentiasa ada dalam pasaran,” katanya.

Rae Morn turut memaklumkan, harga subsidi bagi satu kilogram tepung gandum ialah RM1.35, manakala harga bukan subsidi pula RM2.20 sekilogram

Justeru, beliau berkata, pihaknya juga akan menyiasat sama ada tepung gandum dirampas itu adalah tepung subsidi ataupun tidak.

“Gudang itu tidak mempunyai sebarang rekod serbuan. Bagaimanapun, kita akan menjalankan siasatan lanjut berkaitan status gudang itu, manakala tepung gandum terbabit dipercayai dikilangkan di Ipoh, Perak,” katanya.

Rae Morn berkata, pihaknya antara lain akan memeriksa rekod transaksi perniagaan terbabit sama ada ia untuk kegunaan tempatan atau aktiviti lain.

“Kes akan disiasat mengikut Akta Kawalan Bekalan 1961 yang jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM1 juta atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Dalam pada itu, Rae Morn memaklumkan setakat ini, pihaknya hanya menerima laporan berkaitan kekurangan bekalan minyak masak di Kedah.

Beliau berkata, seramai 172 penguat kuasa di Kedah akan melakukan pemeriksaan setiap hari, termasuk pegawai pemantau harga, ketika Ramadan ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here