KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), dan lapan kontrak dengan syarikat tempatan dengan nilai keseluruhan RM2.596 bilion.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata MoU dan kontrak berkenaan merupakan terjemahan kepada komitmen kerajaan, yang meletakkan aspek keselamatan nasional sebagai agenda utama.

“Ini khususnya dalam perancangan perolehan, bagi memastikan aset-aset keselamatan negara sentiasa berada dalam mod kesiapsiagaan yang tinggi. Ia membuktikan kerajaan sentiasa memberi keutamaan mengenai keselamatan dalam negara.

“Apabila sesuatu perancangan selesai, kita (KDN) akan bagi kontrak dan tandatangani (MoU). Ia bukti kita bukan hanya bercakap mengenai perancangan, malah kita lantik kontraktor untuk teruskan agenda kita,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis MoU dan kontrak berkenaan, yang diadakan sempena Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2022, di sini, hari ini

MoU dan kontrak berkenaan ditandatangani antara Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz mewakili KDN, dan Ketua Pengarah MAMPU Datuk Seri Dr Yusof Ismail serta wakil-wakil syarikat tempatan.

Hamzah berkata daripada lapan kontrak itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima tiga kontrak bernilai RM249 juta, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) satu kontrak bernilai RM124 juta dan Jabatan Imigresen menerima empat kontrak bernilai RM2.22 bilion.

Menurutnya, antara kontrak berimpak tinggi ialah Perolehan Peralatan Satelit X-Band untuk PDRM, Projek Naik Taraf Sistem Sistem Pengawasan Laut (SWASLA) dan Projek Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) untuk Jabatan Imigresen.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here