Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

TINDAKAN calon MCA, Ng Yew Aik yang bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Puteri Wangsa pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, marah apabila pengundi tidak memilih beliau walaupun sudah banyak berkhidmat disifatkan sebagai politik tidak matang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Puteri Wangsa, Amira Aisya Abd Aziz berkata, tindakan tersebut tidak sewajarnya berlaku kerana pengundi sudah membuat pilihan pada PRN itu yang berlangsung 12 Mac lalu.

“Saya rasa komen ini (marah pengundi tidak mengundinya) amat tidak wajar dan tidak mencerminkan politik matang. Tak perlu marah pada pengundi. Mereka ada hak untuk memilih wakil mereka,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Yew Aik yang membuat kenyataan kepada sebuah akhbar berbahasa Cina, walaupun tewas pejabat beliau menerima lebih banyak aduan rakyat berbanding dahulu.

Difahamkan menerusi kenyataan dalam akhbar itu juga, Yew Aik dikatakan marah dengan pengundi kerana tidak memilih beliau pada PRN Johor walaupun sudah berkhidmat, sebaliknya memilih caon lain.

Mengulas lanjut, Amira Aisya berkata, sekiranya Yew Aik tidak selesa menerima aduan rakyat boleh menyalurkannya ke bilik gerakan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) yang masih lagi beroperasi.

Setiausaha Agung Muda itu berkata, sebarang aduan berkenaan akan dipanjangkan kepada pihak berkenaan untuk tindakan lanjut.

“Berkhidmat ini tidak bergantung pada menang atau kalah. Walaupun Muda hanya menang satu kerusi di Johor, Muda Johor tetap teruskan khidmat termasuklah di kerusi yang kami tak bertanding.

“Saya juga suka dan berbesar hati sekiranya saudara Ng ingin bersama-sama berkhidmat rakyat di DUN Puteri Wangsa. Kita sama-sama buktikan di Puteri Wangsa kita boleh laksanakan politik matang,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here