SATU sindiket pengedaran dadah berjaya ditumpaskan dengan merampas 124 kilogram (kg) bahan terlarang itu bernilai RM4.5 juta dalam lapan serbuan berasingan sekitar Ipoh dan Batu Gajah, Isnin lalu.

Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman dan Perak melakukan serbuan antara pukul 11.10 pagi hingga 5.30 petang di premis sekitar Simpang Pulai, Meru Raya, Jelapang dan Batu Gajah.

Sinar Harian melaporkan, Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, lapan individu berusia 32 hingga 37 tahun turut ditahan dalam serbuan tersebut.

“Sindiket ini dipercayai aktif sejak pertengahan tahun 2021. Modus operandi yang digunakan adalah membawa masuk bekalan dadah dari negeri pantai timur untuk dijual di pasaran sekitar Perak.

“JSJN berjaya merampas 123.8kg syabu, heroin (0.1kg) dan ketamin seberat 0.15kg,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak, Ipoh, hari ini.

Menurutnya, jumlah dadah dirampas itu boleh dibekalkan kepada lebih 620,000 penagih.

“Saringan awal terhadap lapan suspek terbabit mendapati kesemuanya negatif dadah namun siasatan lanjut menemukan lima daripadanya mempunyai rekod lampau bersabit kes jenayah dan dadah.

“Kesemua suspek direman tujuh hari sehingga Isnin ini bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

Menurut Mior Faridalathrash, tindakan turut diambil di bawah Akta Dadah Berbahaya (Pelucuthakan Harta) 1988 dengan menyita pelbagai aset berjumlah RM212,712.

“Aset tersebut adalah wang tunai RM42,300, tiga utas barang kemas bernilai RM145,500 dan lima kenderaan antaranya Volkswagen Polo, Toyota Camry dan motosikal Honda EX5.

“Polis akan terus berusaha mengesan saki baki ahli sindiket yang terlibat untuk diheret ke muka pengadilan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here