SIKAP pantang mengalah dan tidak takut akan kegagalan menjadi resepi kejayaan buat Muhammad Anwar Abd. Samaad, graduan Ijazah Sarjana Muda Kewangan Multimedia Universiti (MMU).

Beliau yang menerima Anugerah Presiden dan Anugerah Permata, berkata, setiap kegagalan mempunyai hikmah tersendiri.

“Resipi kejayaan saya ialah tidak sesekali takut kepada kegagalan.

“Fokus saya ialah sentiasa cuba melakukan dengan cara terbaik dan bukannya fokus kepada hasil semata-mata,” katanya ketika ditemui pada Majlis Konvokesyen MMU Ke-22, yang berlangsung selama tiga hari dan berakhir hari ini di Kampus MMU Cyberjaya.

MMU
MUHAMMAD ANWAR ABD SAMAAD

Mengulas lanjut, Muhammad Anwar berkata, kegagalan ialah guru terbaik yang perlu dilihat sebagai suatu peluang untuk memperbaiki diri.

Menurutnya, anugerah yang diterima itu memberikan inspirasi kepadanya untuk terus mencipta lebih banyak kejayaan pada masa depan.

Katanya, ini terutamanya dalam menggapai cita-cita untuk memegang jawatan Pegawai Eksekutif Pelaburan selain menyumbang kepada negara dari segi ekonomi dan kesejahteraan masyarakat pada masa depan.

Pada sesi pertama majlis konvokesyen itu, seramai 13 penerima Anugerah Permata termasuk Anugerah Presiden dan Anugerah Canselor diumumkan bagi mengiktiraf kecemerlangan mereka.

Para penerima anugerah berkenaan merupakan sebahagian daripada 3,584 pelajar yang bergraduat pada tahun 2021, menerima skrol pada majlis konvokesyen berkenaan.

Penerima Anugerah Canselor dan Anugerah Permata, Teo Yar Lee pula berkata, penganugerahan itu disifatkannya sebagai pengiktirafan terhadap kerja kerasnya dalam bidang akademik dan aktiviti kokurikulum semasa berada di universiti.

“Ini adalah antara peristiwa terindah yang pernah saya alami. Saya mendedikasikan kejayaan ini kepada ahli keluarga, pensyarah dan sahabat handai. Tanpa mereka, saya tidak mampu berada pada tahap ini,” kata graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik itu.

Bergraduat dengan CGPA 3.99, Teo yang berasal dari Klang berkata, susah payahnya dalam mengharungi rintangan menamatkan pengajian kini terbalas dengan anugerah tersebut.

MMU
TEO YAR LEE

Antara kerja kerasnya termasuklah menyiapkan projek tahun akhir yang berpotensi untuk dikomersilkan dan juga peranan aktifnya sebagai Presiden kepada Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Women in Engineering Cawangan MMU.

Sementara itu, graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer, Lim Zhou Yi turut diumumkan sebagai penerima Anugerah Presiden dan Anugerah Permata.

Lim Zhou Yi berkata, anugerah itu yang mengiktiraf pengorbanannya dalam menimba ilmu dengan bimbingan ibu bapa, pensyarah dan rakan-rakan. Beliau berharap kejayaan berkenaan dapat dicontohi oleh para pelajar lain untuk turut mencapai kejayaan lebih cemerlang.

“Nasihat saya kepada para pelajar ialah kekal rajin berusaha, belajar bersungguh-sungguh dan anda boleh mencapai segala yang dihasratkan. Kegagalan pula akan membantu anda menjadi lebih kuat untuk bangkit,” katanya.

MMU
LIM ZHOU LI

Mengulas kejayaan para graduan, Presiden MMU, Prof. Dato’ Dr. Mazliham Mohd. Su’ud berkata, meraikan kejayaan para graduan dalam konvokesyen ini menunjukkan bahawa universiti juga telah terus berjaya melahirkan pakar-pakar untuk pelbagai industri.

“Tanggungjawab kita bersama alumni MMU di seluruh dunia ialah meningkatkan lagi pembangunan universiti ini ke tahap yang lebih tinggi,” jelasnya.

Canselor MMU, Tun Dato’ Seri Zaki Tun Azmi menyampaikan anugerah dan skrol pada hari pertama majlis konvokesyen itu manakala Pro-Canselor MMU, Profesor Emeritus Prof. Tan Sri Dr. Zakri Abdul Hamid menyampaikan skrol pada hari kedua majlis.

Dalam majlis konvokesyen itu, seramai 3,584 graduan bergraduat, iaitu membabitkan 2,143 Ijazah Sarjana Muda, 1,295 Diploma, 108 Sarjana, dan 38 Doktor Falsafah (Ph.D.)

Mereka adalah daripada bidang kejuruteraan, perkomputeran dan informatik, pengurusan dan perniagaan, undang-undang, sains hayat, komunikasi strategik, kreatif multimedia dan seni sinematik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here