POLIS Pulau Pinang berjaya membongkar dua makmal dadah dan merampas pelbagai jenis dadah bernilai hampir RM500,000 serta menahan tiga lelaki dalam serbuan pada 17 Mac lalu.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain berkata, serbuan pertama dilakukan di di sebuah rumah jenis dua tingkat di Seberang Jaya pukul 9 pagi yang dijadikan makmal memproses dadah jenis heroin dan syabu.

Menurutnya, dalam serbuan itu polis merampas sebanyak 36 kilogram (kg) pelbagai jenis dadah bernilai RM381,160 dan menahan seorang lelaki tempatan berusia 30 tahun.

Dalam serbuan itu jelasnya, polis merampas sebanyak 42 bungkusan dadah heroin seberat 18,540 gram, dua ketulan heroin base (745 gram), satu bungkusan dadah syabu (895 gram) dan satu bungkusan kafein (16,275 gram).

“Turut dirampas dalam serbuan itu adalah peralatan dan bahan kimia untuk memproses dadah heroin,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang hari ini.

Tambahnya, serbuan pertama itu membawa kepada operasi kedua pada hari sama yang mana seorang lelaki berusia 41 tahun disyaki ketua sindiket tersebut ditahan di sebuah rumah dua tingkat di Seberang Perai Tengah (SPT).

Jelasnya, hasil risikian mendapati sindiket pengedaran dadah itu telah bergiat aktif sejak Julai tahun lalu untuk pasaran tempatan dan mendapatkan bekalan dadah daripada rangkaian mereka sebelum memprosesnya,” katanya.

Tambah beliau, polis turut merampas sebanyak lima buah kenderaan bernilai RM259,500, barang kemas berjumlah RM2,340 dan menyita wang di dalam akaun bank sebanyak RM7,777 daripada sindiket berkenaan.

Sementara itu, dalam kes berasingan, Mohd. Shuhaily berkata, polis turut membongkar sebuah rumah flat di Jelutong yang dijadikan makmal mini memproses dadah dan menahan seorang lelaki tempatan berusia 32 tahun.

Katanya, suspek menjadikan rumah yang disewa itu sebagai makmal memproses dadah jenis methylenedioxy-methamphetamine (MDMA) sejak bulan lalu dan polis merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM110,385.

“Dadah ini sering dicampurkan dalam minuman di kelab malam serta mendapat permintaan tinggi dalam kalangan mereka yang suka berhibur,” katanya.

Ujar beliau, kedua-dua kes itu disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan kesemua suspek direman antara enam dan tujuh hari bermula 18 Mac lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here