TANGGUHKAN dahulu Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sehingga kesihatan awam di negara ini benar-benar dalam keadaan stabil, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Beliau juga percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mempertimbangkan banyak faktor ekoran desakan UMNO agar Parlimen dibubarkan lebih awal.

“Sebagai Menteri Kesihatan, wajar kita tunggu dulu, sehingga keadaan kesihatan awam stabil dan saya lihat semangat Presiden parti,betul, walaupun dari segi akar umbi UMNO mengkehendaki pilihan raya awal, tapi akhirnya dia kata serahkan kepada Perdana Menteri.

“Perdana Menteri akan mengambil kira pandangan bukan saja dari soal pemulihan pemulihan negara, perjanjian pembangkang untuk reformasi institusi, tetapi juga saya percaya dia akan mendengar pandangan Kementerian Kesihatan berkenaan kesihatan awam kita.

“Kita akan masuk fasa peralihan endemik, tapi lebih baik kita tangguh dahulu perkara yang merumitkan ini. PRU adalah perkara yang boleh kita tangguhkan dahulu sehingga keadaan kesihatan awam lebih stabil,” katanya seperti dilaporkan Malaysiakini.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rembau itu berkata demikian ketika sidang media dalam Perhimpunan Agung UMNO 2021 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur hari ini.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hasan menggesa Parlimen dibubarkan segera bagi memberi laluan kepada PRU-15.

Desakan agar Parlimen dibubarkan lebih awal telah mencetuskan polemik dalam UMNO.

Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berpandangan, parti perlu mengambil kira perjanjian yang dimeterai dengan pembangkang sebelum ini.

Selain itu, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan bekas Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa kelihatan keberatan untuk parti itu membincangkan hal tersebut secara terbuka.

Khairy pernah menyuarakan pandangan sama, juga atas sebab yang sama, sebelum ini.

Disoal bila anggaran masa yang diperlukan untuk tahap kesihatan awam negara mencapai kestabilan, Khairy memberi anggaran ia mengambil masa beberapa bulan.

Beliau mahu melihat dahulu kesan pembukaan semula sempadan negara mulai 1 April ini, selain daripada kelonggaran prosedur operasi standard yang telah dijalankan seperti kelonggaran solat tarawih pada bulan Ramadan yang bakal menjelang tidak lama lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here