Oleh RIZQI ZABIDI

DAKWAAN Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd. Khairuddin Aman Razali yang menuduh Tan Sri Abdul Hadi Awang menjalinkan kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) tanpa mengikut lunas Perlembagaan parti, sama sekalI tidak benar.

Malah menurut Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, dakwaan Mohd. Khairuddin kononnya Abdul Hadi dipengaruhi oleh dua atau tiga individu saja untuk mendatangani penubuhan PN juga tidak betul.

Sebagai salah seorang daripada Ahli Jawatankuasa Harian Pas Pusat katanya, beliau tahu bahawa kedua-dua dakwaan Mohd. Khairuddin itu adalah salah.

“Kalau ikut kenyataan Mohd. Khairuddin, seolah-olah Muafakat Nasional (MN) ditubuhkan ikut proses yang betul manakala PN ditubuhkan melalui proses tidak betul.

“Proses dalam parti ini ada banyak hierarki dan peringkat. Apabila kita nak tubuhkan MN dan nak berkawan balik dengan UMNO yang berkelahi selama 70 tahun, tentulah ambil proses yang panjang bagi memperbetulkan persepsi, hendak mengubat semula kudis, luka dan sebagaiya.

“Tetapi nak tubuhkan Perikatan Nasional (PN) pula senang saja. Nak daftarkan PN, sebenarnya semua orang dah setuju, malah ketika Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dijemput menyertai MN pun, ada surat kepada mereka dan Bersatu dah menyatakan persetujuan melalui surat rasmi. Tetapi UMNO pula yang tak mahu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kerajaan (MMK) negeri di Wisma Darul Aman, hari ini.

Menerusi satu temu bual di siaran Bernama TV semalam, Mohd. Khairuddin mendakwa penubuhan PN tidak mengikut prosedur sepatutnya berbanding penubuhan MN.

Menurut bekas Setiausaha Majlis Syura Ulama itu, penubuhan MN melalui proses panjang, dimulakan dengan kertas kerja oleh Jawatankuasa Pas Pusat, dibawa ke Majlis Syura Ulama untuk diluluskan dan dibawa ke Muktamar Pas 2018 dan 2019.

Kertas kerja itu kata Mohd. Khairuddin, akhirnya dipersetujukan dengan draf MN kemudiannya dibawa kembali ke Jawatankuasa Pas Pusat, dibetulkan ke Majlis Syura, sebelum ditandatangani di depan ahli Pas dan UMNO pada 14 September 2019.

Bagaimanapun menurut Mohd. Khairuddin, penubuhan PN pula langsung tidak mengikut lunas parti kerana ia hanya dibuat melalui tandatangan Presiden dengan nasihat dua, tiga orang saja tanpa dibawa ke Dewan Harian Pas serta Majlis Syura.

Muhammad Sanusi menambah, Mohd. Khairuddin perlu faham mengenai kuasa Presiden yang diperuntukkan Perlembagaan dan kuasa Presiden sebagai khalifah yang memimpin jemaah Pas.

“Tak semua orang boleh faham disiplin dalam Pas. Tak semua orang ada ijazah doktor falsafah (PhD) faham perkara itu tetapi ramai juga orang di Sik yang belajar huruf jawi saja tetapi kekal dengan Pas sampai mati,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here