ENAM  negeri termasuk Negeri Sembilan dijangka tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing sekiranya Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diadakan dalam masa terdekat.

Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun berkata Negeri Sembilan hanya akan membubarkan DUN selepas tempoh penggal berakhir tahun depan dan perkara itu sudah dibincangkan bersama lima negeri lain ketika menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja baru-baru ini.

“Kita dah bincang dengan beberapa negeri ketika menghadiri mesyuarat itu di ibu negara baru-baru ini, ada enam negeri termasuk Negeri Sembilan.

“Keenam-enam negeri mengatakan mereka mungkin akan (menanti hingga) ke akhir tempoh penggal (untuk bubar DUN), saya tak boleh nyatakan negeri mana,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan Sistem Mycare di Seremban hari ini.

Ditanya sama ada negeri terbabit termasuk Selangor dan Pulau Pinang yang ditadbir oleh Pakatan Harapan (PH),  Aminuddin yang juga Pengerusi PH Negeri Sembilan hanya memberi isyarat ‘mungkin’ tanpa menafikan atau mengiyakan perkara itu.

“Yang minta PRU15 segera hanya Barisan Nasional (BN), yang lain tidak minta, dan dalam BN pun, ada yang minta dan ada yang tidak,” katanya.

Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 2018 menyaksikan Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Selangor diperintah oleh PH manakala PAS membentuk kerajaan di Kelantan, Terengganu serta Kedah.

Sementara itu,  DUN bagi negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah tidak akan dibubarkan sehingga tamat tempoh penggal.

Menurut Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang, pendirian itu diambil bagi memastikan usaha untuk mengembalikan kestabilan dan kesejahteraan rakyat dapat dilakukan.

“Pas mengikuti perkembangan semasa politik tanah air, di samping fokus perlu diberikan terhadap usaha pemulihan kesihatan dan ekonomi negara yang bakal memasuki fasa endemik.

 “Justeru, Pas membuat pendirian supaya Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah tidak akan dibubarkan sehingga tamat tempohnya bagi menumpukan kepada kestabilan dan kesejahteraan hidup rakyat,” katanya dalam kenyataan.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here