SETIAUSAHA Agung gabungan Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyangkal dakwaan Ahli Parlimen Kuala Nerus Datuk Dr. Khairuddin Aman Razali yang mendakwa terdapat cadangan sebelum ini agar Perikatan Nasional (PN) mengadakan rundingan kerusi dengan Pakatan Harapan (PH) bagi menentang BN pada pilihan raya negeri (PRN) Johor.

“Saya mengikuti kenyataan Khairuddin yang mendakwa wujud rundingan kerusi di antara PH dan PN bagi menghadapi PRN Johor.

“Dakwaan itu tidak benar sama sekali. Faktanya adalah PH termasuk Muda bertanding di semua 56 kerusi di Johor, dan bertembung dengan PN di semua kerusi tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan Khairuddin yang hari ini mengumumkan keluar daripada Pas dan menjadi ahli parlimen Bebas.

Terdahulu, Khairuddin mendakwa terdapat cadangan agar PH dan PN, yang dianggotai oleh Pas mengadakan rundingan kerusi di PRN Johor.

Namun, katanya, Pas menolak cadangan itu atas dasar prinsip.

Sabtu lalu, BN memenangi PRN Johor dengan memenangi 40 daripada 56 kerusi dewan undangan negeri (DUN) itu.

Sementara PH pula menang 13 termasuk satu kerusi oleh Muda manakala PN hanya berjaya menguasai tiga kerusi, iaitu Bersatu mendapat dua dan PAS satu kerusi sahaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here