Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

JOHOR BAHRU – Amira Aisya Abd Aziz mengakui mengakui masih kekok apabila disapa dengan panggilan Yang Berhormat semasa melakukan walk about pertama dan bertemu orang ramai hari ini selepas sah bergelar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Puteri Wangsa.

“Semasa melakukan ‘walk-about’ dan bertemu dengan masyarakat setempat pagi tadi, baharu terasa apabila mereka memanggil saya dengan gelaran YB, agak kekok juga sebenarnya.

“Tetapi saya ingat apa yang pernah dikatakan Syed Saddiq (Syed Abdul Rahman) bahawa gelaran YB itu perlu dilihat dalam konteks membawa maksud Yang Berkhidmat dan bukannya Yang Berhormat,” katanya.

Beliau yang juga Setiausaha Agung Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan walk about dan bertemu orang ramai di Taman Adda Heights, Johor Bahru, hari ini.

Pada PRN Johor, Muda bertanding di kerusi DUN Tenang, Bukit Kepong, Parit Raja, Machap, Puteri Wangsa, Bukit Permai dan Larkin namun hanya Amira Aisya menang dalam pertandingan enam penjuru.

Amira Aisya yang juga merupakan wakil rakyat paling muda dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor turut mengakui air matanya menitis apabila disahkan sebagai wakil rakyat bagi kawasan berkenaan pada malam tadi.

“Ibu saya ketika ini dikuarantin akibat positif Covid-19, jadi saya tinggal bersama-sama abang dan kakak ipar ketika ini, tetapi kami ada berhubung melalui panggilan telefon dan kiriman mesej selepas mendapat keputusan semalam.

“Dalam panggilan telefon berkenaan, ibu saya berpesan agar sentiasa menjalankan amanah kerana Allah dan lakukan terbaik untuk rakyat, kerana mereka akan menilai,” katanya.

Sementara itu, beliau akui tidak sabar menghangatkan sidang DUN Johor untuk pertama kali selepas menang kerusi DUN Puteri Wangsa.

Beliau tidak berdepan masalah untuk berdebat dengan ahli-ahli politik senior dan mempunyai nama besar seperti Datuk Seri Ir. Hasni Mohammad dan Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi.

“Saya bukan sekadar bersedia tetapi sebenarnya tidak sabar hendak menunggu bila tarikh sidang DUN Johor akan diadakan.

“Bagi saya biarlah ia satu perdebatan yang sihat, saya mahu buktikan bahawa kita boleh berdebat tanpa keluarkan kata-kata kasar, debat secara profesional berpaksikan isu-isu rakyat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here