Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

Penghapusan bayaran lesen dan sewa tapak perniagaan bagi penjaja menerusi Ikrar Perikatan Nasional (PN) merupakan tawaran istimewa bagi meringankan benan peniaga golongan kecil dan sederhana.

Calon PN bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Iskandar, Samsudin Ismail berkata, ini kerana gabungan politik itu sedar masalah dan beban peniaga selain merupakan satu galakan untuk merancakkan ekonomi.

“Dalam Ikrar PN yang diumumkan Tan Sri Muhyiddin Yassin, sekiranya PN membentuk kerajaan, kami menyatakan komitmen kami untuk membantu meringankan kos sara hidup rakyat dengan sewaan tapak niaga pihak berkuasa tempatan (PBT) percuma selama lima tahun.

“Ini termasuk lesen Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) juga dikecualikan pembayaran selama lima tahun juga,” katanya dalam Facebook miliknya, hari ini.

Justeru beliau merayu dan memohon supaya pihak berkuasa mempertimbangkan isu kos kadar sewa tapak bazar yang tinggi itu.

“Ramai yang susah, ada juga yang baru nak bangkit semula tetapi kenaikan kos tapak sewa ini akan menjadi bebanan pula kepada mereka.

“Tinggi harapan saya supaya pihak berkuasa dapat mempertimbangkan semula isu kos kadar sewa tapak bazar yang meningkat ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here