MUFTI Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin mengingatkan pengundi supaya memilih gabungan politik yang bersih, telus dan mengamalkan integriti pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Mohd. Asri berkata, Perikatan Nasional (PN) dilihat tiada berkompromi dengan gejala tersebut selain Tan Sri Muhyiddin Yassin mempunyai keperibadian yang tinggi dab baik.

“Sesungguhnya terbukti tiada kompromi Perikatan Nasional dalam mengangkat kepimpinan yang telus dan berintegriti. Selain banyak berbakti dan memusatkan khidmat semata-mata untuk rakyat,” katanya memetik laporan HarakahDaily, hari ini.

Katanya, ketika hendak memilih pemimpin perlu mengutamakan seseorang yang beragama, menunaikan solat dan mengambil ambil tahu tentang kehidupan beragama.

“Data seperti ini yang kadang kala kita perlukan. Orang yang ambil tahu soal halal dan haram dan solat berjemaah merupakan ciri-ciri yang baik.

“Mudah-mudahan ia boleh memelihara seseorang pemimpin daripada perbuatan tidak elok. Jadi itu kredit untuknya.

“Saya berharap kelebihan itu kerana ada kesedaran agama. Beliau ambil berat tentang hukum hakam agama yang diharap dapat mengawal dirinya, keluarga dan orang di sekliling mengelakkan rasuah sehingga merosakkan pentadbiran negara,” ujarnya.

Menurutnya, sebagai rakyat perlu mendoakan supaya seseorang pemimpin yang akan naik dapat melakukan sesuatu yang baik.

Beliau berkongsi Hadis Nabi Muhammad Saw yang bermaksud “Atas seseorang individu Muslim itu perlu taat kepada pemerintah sama ada dia suka atau tidak, selagi dia (pemerintah) tidak menyuruh kepada maksiat.”

Dalam konteks demokrasi kata Dr Mohd Asri, jika pemimpin itu menyeru kepada kerosakan maka rakyat perlu membantah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here