KEJANTANAN Bangsa Johor hanya terbukti apabila mereka berjaya menumbangkan UMNO pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Memetik laporan Utusan TV, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Mohd Amar Abdullah berkata, perancangan UMNO yang menpunyai agenda tersembunyi dalam PRN ini dan menjatuhkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri sebelum ini perlu dihentikan.

“Mereka (UMNO) mempunyai agenda tersembunyi. Mereka ada kepentingan dan mengadakan pilihan raya kerana mahu bertanding dan menjadi wakil rakyat.

“Bangsa Johor mesti membuktikan kejantanannya untuk menjatuhkan UMNO,’’ katanya dalam ceramah di Bilik Gerakan DUN Benut, Parit Seraya, Johor malam tadi.

Menurt beliau, Bangsa Johor mesti keluar beramai-ramai pada 12 Mac ini dan menyatakan pendirian mereka menolak UMNO yang telah mengkhianati Bangsa Johor sendiri sebagai Perdana Menteri.

Naib Presiden PAS itu juga berkata, UMNO yang lahir di Johor dan membesar di negeri ini wajar diberi pengajaran oleh rakyat Johor.

“Hanya Bangsa Johor sahaja yang boleh `mematikan’ UMNO atau menjatuhkan UMNO di Johor ini. Saya minta Bangsa Johor ini membuktikan kebolehan dan kemampuan mereka untuk membuat perubahan,’’ katanya.

Tambah Nik Mohd Amar, sebab itulah mereka (UMNO) mahu mengadakan pilihan raya walaupun dari segi politiknya tidak perlu.

“Tidak ada lagi sejarah Bangsa johor ini menjadi Perdana Menteri. Yang ada adalah Timbalan Perdana Menteri, tetapi pemimpin UMNO, ada agenda politik mereka sendiri, menyusun gerakan dan akhirnya menjatuhkan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Di mana maruah Bangsa Johor, inilah peluang terbaik Bangsa Johor menjadi Perdana Menteri, tetapi UMNO yang disokong oleh Bangsa Johor dan berkembang di Johor inilah yang telah mengkhianati kepemimpinan Tan Sri Muhyiddin kerana mereka ada agenda politk yang tersembunyi,’’ jelasnya.

Pada PRN Johor ini, kawasan DUN Benut ini ditandingi calon Perikatan Nasional (PN), Senator Datuk Isa Ab Hamid, yang akan berhadapan Datuk Hasni Mohammad (BN), [email protected] Hosman (PKR) dan Iskandar Noor Ibrahim (Pejuang). Hasni yang juga Menter Besar dan Pengerusi BN Negeri, merupakan penyandang kerusi DUN Benut dengan majoriti 4,447 undi pada pilihan raya umum lalu. Jumlah pengundi di DUN Benut adalah 28,165 pengundi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here