MENJADI calon bebas bukan satu kelebihan kepada penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Pasir, Najib Lep sehingga membolehkan beliau menggoyahkan calon PN bagi kawasan berkenaan, Mohd. Nor Iqbal Razak.

Menurut Mohd. Nor Iqbal, kemenangan Najib pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 yang lalu bukan kerana kekuatan diri beliau sebagai calon, tetapi disebabkan oleh penolakan rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) dan keberkesanan gerak kerja jentera parti pada ketika itu.

Perkara yang sama, menurut beliau, diyakini akan menjadi faktor yang akan memberikan PN kemenangan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang akan berlangsung pada 12 Mac.

Cuma yang berbeza ialah, Najib pada PRN kali ini merupakan calon Bebas sedangkan sokongan rakyat Bukit Pasir ialah kepada Pas dan gabungan politik yang disertai parti itu.

“Rakyat kini sudah matang dan bijak berfikir mengenai politik serta kesannya kepada kepentingan mereka. Mereka mahukan pimpinan dan kerajaan yang telah terbukti prihatin dan mampu membawa kebaikan kepada mereka.

“Tidak seperti dahulu, calon bebas tidak mampu berbuat apa-apa untuk rakyat, suka atau tidak, dia perlu bersama dengan pihak yang membentuk kerajaan dan rakyat khususnya di Bukit Pasir tahu mengenai perkara ini,” katanya ketika ditemui SatuBerita hari ini.

Tambah beliau, prestasi cemerlang yang ditunjukkan oleh PN dan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin sewaktu menjadi Perdana Menteri juga menjadi faktor penarik kepada pengundi di Bukit Pasir.

Jelas beliau, rakyat terutamanya di DUN tersebut masih mengingati dan menghargai jasa-jasa yang telah ditaburkan Muhyiddin dan PN sehingga kini kerana semua itu telah banyak membantu mereka diwaktu kesusahan dan juga untuk bangkit kembali ketika ini.

“Saya yakin, semua faktor berkenaan akan memberikan kemenangan yang lebih besar daripada sebelum ini kepada PN pada PRN kali ini,” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here