PERIKATAN Nasional(PN) memberi tumpuan isu ekonomi rakyat dengan mengatasi masalah kenaikan harga barang yang menjadikan tunjang ikrar parti pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Calon PN bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Ahmad Humaizi Uzir berkata, asas kepada keyakinan itu dapat dilihat apabila
bantuan kerajaan PN sebelum ini diberikan pada musim pandemik yang bertujuan untuk menangani kos sara hidup rakyat.

“Malah sepanjang perkhidmatan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri lebih bertumpukan kepada keutamaan rakyat.

“Jadi apabila kita bercerita tentang manifesto untuk menangani kos sara hidup dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita semua tahu segala jenis bantuan kita telah dapat termasuk membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Malah, rakyat juga dibantu dengan bakul-bakul makanan, tambahan pula di DUN Tenang ini, ADUN di sini juga telah keluarkan hampir 1,000 bakul makanan untuk penduduk di Labis.

“PN terus cuba mengatasi masalah kos kenaikan barang dengan memberikan pelbagai tawaran yang disediakan,” katanya memetika laporan Sinar Harian.

Mengulas lanjut, beliau berkata, PN turut merancang meningkatkan pendapatan penduduk di DUN Tenang khususnya kepada sektor perladangan dan pertanian.

“Apa yang ketara sekarang, pendapatan peneroka Felda dan pekebun kelapa sawit telah meningkat apabila harga sawit pada tempoh ini mencecah sehingga RM1,500 satu tan.

“Bila mana saya jumpa peneroka dan pekebun sawit semua rasa bersyukur dengan kenaikan harga sawit, jadi ini dapat membantu sedikit sebanyak pendapatan mereka,” ujarnya.

Tambah Ahmad Huzaimi, PN akan memfokuskan kepada penduduk yang berpendapatan rendah dengan memberikan inisiatif 20 meter air percuma yang akan menyelesaikan banyak masalah jika diberikan peluang.

“Selain itu, banyak juga bantuan diberikan seperti Bantuan Khas Covid-19, jadi orang kata ketika Muhyiddin jadi Perdana Menteri, memang bantuan itu tidak pernah putus.

“Ini diakui oleh para pengundi di DUN Tenang kerana mereka nampak di sini PN memang banyak memberi bantuan semasa mereka susah,” jelasnya.

Ujar beliau, sambutan kepada PN juga menggalakkan dan faham usaha parti itu adalah untuk mengutamakan rakyat dan juga pada masa sama mengekalkan prinsip integriti dan bersih daripada segala salah laku dan rasuah.

Dalam pada itu, perkhidmatan Ahmad Huzaimi dan ADUN sebelum itu juga sudah banyak membantu penduduk mengatasi masalah sara hidup untuk penduduk terutama sekali di DUN Tenang.

“Apa yang saya rancang selama ini alhamdulillah menjadi, cuma tempoh waktu tidak cukup.

“PN di sini banyak membantu dari segi infrastruktur terutama sekali di Jalan Muar di Felda Chempelak Barat di mana kawasan itu bergelap selama berpuluh tahun.

“Alhamdulillah dengan inisiatif dan cadangan saya dan YB Solihan, masalah itu dapati diatasi setelah lampu-lampu jalan dipasang dan telah diterangi.

“Begitu juga lain-lain infrastruktur seperti jalan, masjid dan pada saya tahap ekonomi semakin meningkat dengan mempunyai infrastruktur yang cukup,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here