BANGSA Johor khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Semerah sangat berbangga apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan setelah rejim Pakatan Harapan (PH) tumbang dahulu.

Siapa yang tidak suka kerana Bangsa Johor menunggu agak lama untuk melihat seorang pemimpin dari negeri itu dilantik memegang jawatan nombor satu dalam pentadbiran negara.

Kali terakhir ialah Tun Hussein Onn yang menjadi Perdana Menteri ketiga dari Januari 1976 hingga Julai 1981. Hampir 40 tahun kemudian, barulah pemimpin dari Johor menjadi Perdana Menteri.

Lebih istimewa lagi, Muhyiddin mencatatkan sejarah tersendiri sebagai pemimpin Perikatan Nasional (PN) yang pertama menjadi Perdana Menteri.

Sebab itulah orang Parit Sulong, lebih-lebih lagi di DUN Semerah sangat marah apabila 15 pemimpin UMNO termasuk Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad menarik sokongan terhadap Muhyiddin dahulu.

Bagi mereka, perbuatan itu umpama mengkhianati semangat persaudaraan dan setiakawan Bangsa Johor.

“Siapa yang tak marah? Bukan senang kita nak dapat PM dari Johor. Bila dah ada, UMNO pulak yang jatuhkan,” kata calon PN bagi kerusi DUN Semerah, Datuk Ariss Samsudin.

Beliau percaya kemarahan Bangsa Johor di DUN Semerah yang terletak di dalam kawasan Parlimen Parit Sulong terhadap tindakan Noraini itu akan diterjemahkan dalam bentuk protes terhadap calon Barisan Nasional (BN) pada hari mengundi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor Sabtu ini.

Pengundi di DUN Semerah juga sudah bosan dengan kerenah UMNO dan BN yang rakus kuasa sehingga tergamak mencetuskan PRN Johor dalam situasi negara masih belum pulih sepenuhnya dari krisis pandemik COVID-19.

Sentimen serupa terhadap UMNO dan BN turut dikesan di seluruh Johor termasuk di kawasan yang dianggap kubu kuat mereka seperti Rengit, Benut dan Sri Medan.

Bangsa Johor amat merindukan kehidupan yang tenang ketika Muhyiddin mengemudi kerajaan PN dahulu dimana pemimpin-pemimpinnya lebih mengutamakan soal kebajikan rakyat.

Situasi amat berbeza selepas BN dan UMNO kembali sebagai kerajaan negeri di Johor dan mengetuai kerajaan Persekutuan.

Walaupun wakil-wakil rakyat dari Bersatu dan PAS telah memberi jaminan bahawa mereka tidak akan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri Johor, UMNO tetap meneruskan hasrat membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Keangkuhan UMNO dan BN mesti diajar. Bangsa Johor mesti menunjukkan kuasa mereka dengan menolak kerakusan BN. Pilihlah PN yang terbukti lebih prihatin terhadap mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here