WALAUPUN sudah berpuluh tahun berlalu masih tiada sebarang kemajuan nyata yang dapat dilihat di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Semarang di Johor.

Pengundi di kawasan tersebut yang muak dengan keadaan itu mahukan perubahan nyata agar Semarang dapat menikmati kemajuan sebagaimana yang dirasakan di Ayer Hitam dan Yong Peng yang bersebelahan dengannya.

Anak jati Semarang, Shahrudin Dinosalis Mohd. Salih, 52 tahun mendakwa, walaupun kawasan itu aktiviti utamanya perladangan, penternakan dan pertanian, tiada sebarang bantuan yang diberikan oleh kerajaan yang membolehkan mereka untuk memaksimakan pendapatan daripada aktiviti ekonomi tersebut.

“Kalau orang yang ada banyak tanah sawit itu lainlah cerita kerana ekonomi mereka telah stabil dengan pendapatan sawit.

“Tapi bagi orang kampung selaian mereka yang berminat untuk bertani, mereka tidak dapat berbuat demikian tiada sebarang bantuan yang diberikan untuk membolehkan hasrat itu dilakukan,” katanya ketika ditemui SatuBerita di Kampung Seri Mendapat di Semarang, Batu Pahat.

Kekecewaan beliau turut digemari oleh seorang pengundi muda kawasan itu, Taufik Lubis Ashab, 32 yang menambah sehingga setakat ini Semarang masih tidak mempunyai fasiliti-fasiliti untuk kegunaan golongan muda berbanding kawasan lain yang berdekatan.

“Bagi saya sejak beberapa penggal ini memang tiada sebarang kemajuan yang nyata di kawasan Semarang ini.

“Semarang ini bagaikan dianaktirikan berbeza dengan Parit Yaani dan Yong Peng yang telah berkembang maju bahkan telah diiktiraf sebagai daerah. Kawasan ini amat kurang fasiliti yang warganya,” ujar beliau kecewa.

Justeru, mereka menegaskan, rakyat di DUN Semarang mahukan seorang wakil rakyat yang mampu membawa perubahan nyata dan kemajuan di kawasan itu pada Pilihan Raya Negeri Johor yang bakal berlangsung 12 Mac depan. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here