NAIB Ketua Srikandi Bersatu, Datuk Mas Ermieyati Samsudin melepaskan geram terhadap UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang digelarnya sebagai ‘musibat’ kerana menjadi dalang yang mencetuskan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

Beliau kesal kerana rakyat di kedua-dua negeri terbabit diheret dalam kancah politik tidak berkesudahan akibat sikap rakus kuasa UMNO dan BN.

“Musibat mana yang meruntuhkan kerajaan negeri Melaka, bagitahu saya? Orang UMNO, yang jatuhkan kerajaan di Melaka, siapa?

“Dalam pandemik, dalam kepayahan ekonomi, dalam kepayahan kita nak cari sesuap rezeki, orang dibuang kerja, nah dia buat perangai sekali lagi di bumi Johor,” katanya ketika berucap pada Majlis Santai Bersama Tan Sri Muhyiddin Yassin di Kompleks PAS Batu Pahat, malam tadi.

Dalam perkembangan sama, Mas Ermieyati yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) mengecam kerajaan negeri Melaka yang diterajui UMNO kerana gagal memberi sumbangan signifikan selepas menang PRN Melaka.

Justeru, beliau menasihatkan pengundi di Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor agar tidak mengulangi kesilapan sama memberikan UMNO kuasa seperti mana yang berlaku pada PRN Melaka pada 20 November lalu.

Beliau juga berkata, tindakan UMNO yang mendesak pilihan raya diadakan di kedua-dua negeri bukan sahaja telah menyusahkan rakyat tetapi juga telah menaburkan pelbagai janji manis kepada pengundi, namun apabila telah mendapat kuasa melupakannya.

“Selepas 100 hari memerintah Melaka dan menaburkan pelbagai janji manis kepada rakyat negeri itu apa sumbangan yang telah UMNO berikan?

“Satu-satunya kejayaan UMNO dalam memerintah Melaka selama 100 hari selapas PRN ialah menukarkan nama Bukit St. Paul kepada Bukit Melaka,” jelasnya.

Jelas beliau, UMNO amat berbeza dengan PN yang dipimpin oleh Muhyiddin yang setakat ini belum lagi pernah memungkiri janji-janji yang telah diberikan baik ketika pilihanraya mahupun di luarnya.

Menurut Mas Ermieyanti, semua janji yang ditunaikan telah terbukti dengan perlaksanaan dan faedahnya yang dapat dinikmati rakyat selama ini baik ketika Muhyiddin menjadi Perdana Menteri dan selepas itu.

Jelas beliau, kesemua itu membuktikan bahawa berbanding UMNO dan BN, pilihan yang terbaik untuk mentadbir Johor adalah PN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here