Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KERAJAAN Perikatan Nasional (PN) menyalurkan RM20.339 bilion kepada 357,520 majikan melalui Program Subsidi Upah (PSU) semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

PN dalam satu kenyataan memberitahu, tujuannya bagi mengekalkan penggajian 2,953,741 pekerja tempatan dalam usaha mengurangkan kadar pengangguran dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Langkah ini turut disambut baik oleh Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) yang menyifatkan ianya adalah satu inisiatif yang banyak membantu majikan dan perusahaan mereka untuk terus bertahan dalam mendepani impak pandemik Covid-19.

“Perkeso juga percaya lanjutan inisiatif akan dapat membantu mengurangkan risiko kehilangan pekerjaan atau mata pencarian kepada pekerja yang majikannya terjejas akibat penutupan kebanyakan sector ekonomi,” menurut kenyataan itu, hari ini.

Menurut PN, PSU merupakan bukti keprihatinan kerajaan PN yang mendengar dan memahami cabaran dan kesukaran dihadapi oleh golongan majikan yang akan memberi kesan secara langsung kepada pekerja.

“Kerajaan PN juga adalah satu-satunya kerajaan yang telah membenarkan moratorium pinjaman bank selama 12 bulan, iaitu enam bulan pada tahun lepas dan enam bulan lagi melalui pengumuman Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH),” jelas kenyataan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here