MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, Kenaikan mendadak harga minyak mentah dunia turut memberikan cabaran kepada pengurusan kewangan negara.

Selain kenaikan harga minyak mentah katanya, harga komoditi lain seperti gandum, bijirin dan sebagainya sentiasa dipantau kerajaan.

“Sebagai contoh, RON95 subsidinya ditanggung kerajaan dimana kebanyakan negara sedang mengalami kenaikkan bahan api itu sehingga mencecah RM10 seliter.

“Banyak negara harga minyak sudah mencecah RM10 untuk satu liter terutama di Amerika dan Eropah serta negara-negara lain yang tidak mempunyai subsidi.

“Hal ini kerana minyak yang dijual di negara berkenaan mengikut harga pasaran dunia,” katanya memetik laporan Astro Awani.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Program Transformasi Digital Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu, hari ini.

Mustapa berkata, kerajaan akan memanfaatkan kenaikan harga komoditi lain seperti minyak kelapa sawit dan getah untuk menampung subsidi yang diberikan kepada rakyat.

Terdahulu dilaporkan harga minyak mentah melonjak pada paras tertinggi dalam tempoh tujuh tahun susulan krisis Rusia-Ukraine.

Harga minyak mentah brent meningkat melepasi paras AS$96 setong, paras tertinggi sejak 2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here