SEMUA pelajar sekolah menengah harian perlu hadir ke sekolah tanpa penggiliran bagi sesi persekolahan penggal pertama 2022/2023 mulai 4 April depan.

Walau bagaimanapun, apabila penggal persekolahan dibuka pada 21 Mac ini, semua pelajar berkenaan akan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) selama dua minggu terlebih dahulu.

Perkara tersebut dimaklumkan Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Mohd. Radzi Md Jidin menerusi video menerangkan pengoperasian sekolah sesi akademik 2022/2023 yang dimuat naik ke Facebook, hari ini.

Bagi pengoperasian di sekolah rendah pula, Mohd. Radzi memaklumkan, hanya murid Tahun 3, 4 dan 5 akan hadir ke sekolah secara penggiliran di sekolah yang mempunyai murid melebihi 600 orang.

Menurut beliau, murid berkeperluan khas (MBK) di sekolah kebangsaan pendidikan khas (SKPK) dan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI); prasekolah; Tahun 1, 2, 6 dan semua murid penerima rancangan makanan tambahan (RMT) hadir tanpa penggiliran.

Mohd Radzi memaklumkan, ketetapan itu juga terpakai kepada murid sekolah swasta termasuk sekolah ekspatriat dan antarabangsa.

“Bagi sekolah yang mempunyai jumlah murid kurang daripada 600 orang, semua murid sekolah rendah harian dan swasta termasuk sekolah ekspatriat serta antarabangsa hadir tanpa penggiliran.

“Sekolah rendah swasta termasuk sekolah ekspatriat dan antarabangsa dengan enrolmen melebihi 600 orang pula boleh mengemukakan permohonan kepada Kementerian Pendidikan (KPM) untuk beroperasi sepenuhnya,” katanya dalam video tersebut.

Mengulas mengenai pengoperasian bagi sekolah berasrama sepenuhnya, Mohd Radzi memberitahu, semua pelajar kecuali yang baru memasuki Tingkatan 1 dibenarkan masuk ke asrama bermula 4 April.

Katanya, murid Tingkatan 1 yang berjaya memasuki sekolah berasrama sepenuhnya boleh memilih untuk menjalani PdPR atau menumpang di sekolah harian berdekatan kediaman.

Mohd. Radzi berkata, perkara itu akan berterusan sehingga tarikh kemasukan ke sekolah berasrama penuh bagi murid Tingkatan 1 diumumkan KPM.

“Bagi sekolah swasta berasrama sepenuhnya yang mempunyai kapasiti menguruskan keseluruhan murid, sekolah boleh beroperasi sepenuhnya termasuk murid baharu Tingkatan 1.

“Sesi pembelajaran di Kolej Vokasional pula akan berlangsung tanpa penggiliran manakala di Kolej Matrikulasi, semua murid akan hadir tanpa penggiliran mengikut takwim akademik masing-masing.

“Ini bermakna bagi sistem empat semester, murid semester 2 dan 4 akan hadir sementara bagi sistem dua semester, hanya murid semester 2 akan hadir,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here