SEORANG bayi perempuan berusia 24 hari ditemui tidak sedarkan diri di rumah keluarganya di Kampung Batu 1, Pedas Tengah, Remnbau, sebelum disahkan meninggal dunia di Hospital Rembau, tengah hari tadi.

Menurut Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Hazri Mohamad, anak bongsu daripada enam beradik itu disedari tidak memberi respons ketika kakaknya mahu membetulkan kain bedung, pukul 1 tengah hari.

Katanya, berdasarkan siasatan awal, ibu bayi itu yang berusia 42 tahun menyusukannya pukul 12.30 tengah hari tadi.

“Selepas ditidurkan bayi itu diletakkan di ruang tengah rumah. Kira-kira 30 minit kemudian kakak bayi itu ingin membetulkan kain bedung sebelum mendapati adiknya tidak bertindak balas,” katanya memetik laporan Berita Harian, hari ini.

Hazri berkata, bayi itu dibawa ke Unit Kecemasan Hospital Rembau sebelum doktor bertugas mendapati tiada nadi dikesan dan badannya sejuk.

Beliau berkata, prosedur kecemasan dengan memberikan bantuan pernafasan dijalankan, namun tiada tindak balas sebelum doktor mengesahkan bayi itu sudah meninggal dunia.

“Bedah siasat belum dijalankan kerana masih menunggu laporan keputusan ujian COVID-19. Satu laporan polis berhubung kejadian dibuat ibu bayi berkenaan pukul 5 petang tadi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here