OLEH SALADIN HASAN SALLEH

SETELAH menganalisis senarai calon BN di PRN Johor, kesimpulan yang boleh dibuat ialah : ‘Kluster mahkamah semakin mengukuhkan cengkaman ke atas UMNO.’

Tiada lagi orang Hishamuddin Hussein atau Khaled Nordin (dua warlord Johor), jauh sekali orang-orang PM, Ismail Sabri Yaakob. Sebaliknya, kesemua mereka loyalist Najib Razak dan Zahid Hamidi.

Pembersihan dibuat sehingga 70 peratus calon yang diketengahkan adalah muka baharu. Zahid dakwa ia bukti bahawa UMNO sudah berubah.

Padahal, muka baharu sebenarnya lebih mudah diikat kesetiaannya, cukup dengan bermodalkan watikah pelantikan calon ditandatangani Zahid selaku Pengerusi BN.

Baki 30 peratus calon pula, terdiri daripada muka lama yang berada dalam senarai putih. Kesetiaan mereka tidak perlu disangsikan lagi.

Sebagai ‘pengawas’ kepada pasukan yang ingin dibentuk ini, Puad Zakarshi, loyalist nombor satu Najib dan Zahid diturunkan buat kali pertama di kerusi DUN.

Banyak suara mengatakan Puad yang juga ahli MT UMNO ada kualiti sebagai Menteri Besar Johor atau sekurang-kurangnya Exco Kanan (a.k.a Menteri Besar di sebalik tabir).

Inilah projek ‘meNajib dan mengZahidkan’ UMNO di Johor. Untuk tunjuk mereka masih relevan, sambil menyusun kekuatan untuk berdepan sesiapa sahaja pada pemilihan parti akan datang, waima dari kem Ismail Sabri.

Cengkaman total amat penting kerana kluster mahkamah cukup yakin UMNO akan kembali berkuasa melalui PRU-15 (benarkah begitu?).

Sekiranya didapati bersalah di mahkamah sewaktu UMNO sudah kembali memerintah, masih ada cara sah boleh diusahakan untuk dapat pembebasan.

Formula pembebasan Anwar Ibrahim (guru Zahid) oleh PM kerajaan PH, Dr Mahathir Mohamad boleh dikitar semula kerana politik itu adalah seni serba kemungkinan.

Lebih-lebih lagi di tangan kluster mahkamah yang terdesak kerana sebelah kakinya sudah berada dalam penjara akibat mengkhianati rakyat dan negara.

Sebagai rekod, Mahkamah Tinggi, menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atas Najib, selepas didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International.

Tiga hakim Mahkamah Rayuan juga mengekalkan sabit kesalahan dan hukuman penjara itu.

Zahid pula, diperintahkan Mahkamah Tinggi supaya membela diri terhadap 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan penggubahan wang haram melibatkan dana Yayasan Akalbudi – sebuah yayasan yang ditubuh untuk membantu orang miskin.

Berdasarkan senario ini, kemaraan kluster mahkamah wajib disekat dan kuasa itu hanya ada pada tangan Bangsa Johor. Tidak mungkin Bangsa Johor yang ada class sanggup bersekongkol dengan kemungkaran.

Malulah sikit BossKu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here