SEORANG lelaki kurang upaya (OKU) dikhuatiri lemas dalam kejadian di Kampung Tok Derpah, Alor Pasir, Pasir Mas, semalam.

Menurut Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Mohd. Nasaruddin M. Nasir, dalam kejadian pada pukul 9 pagi itu, mangsa, Muhamad Faizal Abd Rahman, 20, dikatakan mengikut ibunya, Che Fatimah Che Kob, 60, membersihkan kedai makan yang dilanda banjir.

“Mangsa tiba-tiba dipercayai hilang dan menurut anak saudara mangsa, Nor Ariana Natasha, 12, bapa saudaranya itu dilihat bermain di kawasan masjid berdekatan yang juga menjadi lokasi banjir.

“Keluarga dan penduduk kampung berusaha mencari mangsa di seluruh kawasan namun gagal menemuinya, sebelum datang membuat laporan polis berkenaan kejadian terbabit,” katanya, lapor Harian Metro.

Akhbar sebelum ini melaporkan sebanyak empat individu menjadi korban banjir di Kelantan sepanjang bah melanda sejak Jumaat lalu.

Mohd. Nasaruddin berkata, pihaknya turut memaklumkan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pasir Mas berkaitan kejadian itu untuk misi mencari dan menyelamat.

“Orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati dengan banjir yang melanda selain mengelak daripada bermain air terutama di kawasan arus deras bagi mengelak perkara tidak diingini.

“Golongan kanak-kanak juga perlu diberi perhatian kerana kita tidak mahu ada lagi pertambahan kes mangsa banjir di Kelantan,” katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan jumlah mangsa banjir di Terengganu dan Kelantan meningkat pagi ini dengan 26,447 dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) setakat 8 pagi ini.

Di TERENGGANU, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 17,384 orang daripada 4,549 keluarga berbanding 16,756 orang daripada 4,269 keluarga semalam dan mereka ditempatkan di 87 PPS yang beroperasi merangkumi lapan daerah iaitu 27 di Kemaman, Dungun (24), Hulu Terengganu (19), masing-masing lima di Kuala Terengganu dan Kuala Nerus, Besut (empat) dan Setiu (tiga).

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Terengganu memaklumkan Kemaman menempatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 9,245 orang, diikuti Hulu Terengganu (3,845), Dungun (2,795), Kuala Nerus (502), Kuala Terengganu (490), Besut (355) dan Setiu (152).

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melalui laman web https://publicinfobanjir.water.gov.my pula melaporkan kebanyakan sungai sudah berada di paras normal dan ketika ini hanya satu sungai masih melebihi paras bahaya iaitu Sungai Kemaman.

Di KELANTAN, jumlah mangsa banjir turut meningkat kepada 9,063 orang setakat 8 pagi ini berbanding 8,678 orang semalam yang ditempatkan di 29 pusat pemindahan sementara (PPS) di empat daerah iaitu 22 di Pasir Mas, Tumpat (tiga), Tanah Merah dan Pasir Puteh, masing-masing dua.

Portal JPS pula melaporkan dua sungai utama di negeri berkenaan iaitu Sungai Golok di Kampung Jenob, Tanah Merah dan Air Bol di Jeli berada pada paras waspada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here