PAGI lusa akan berlangsung majlis pelancaran Ikrar Perikatan Nasional (PN) #DemiBangsaJohor di sebuah hotel di Johor Bahru.

Majlis yang bakal disempurnakan oleh Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin itu akan menyaksikan seramai 56 calon PN menandatangani aku janji dan mengangkat sumpah menolak segala perbuatan rasuah, salah guna kuasa dan berikrar memikul tanggungjawab serta amanah bagi membentuk sebuah kerajaan negeri yang bersih.

Seperti yang dijelaskan beliau sebelum ini, setiap calon yang terpilih telah menjalani dan melepasi proses tapisan yang ketat bagi memastikan mereka bersih daripada sebarang salah laku, bebas daripada kes mahkamah seperti rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

Malah, beliau menyifatkan, Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada 12 Mac ini adalah peluang keemasan kepada rakyat negeri itu untuk menubuhkan sebuah kerajaan negeri yang bersih, berintegriti, bertanggungjawab dan prihatin rakyat.

Sememangnya rakyat Johor berhak menerima kerajaan negeri yang jauh lebih baik berbanding Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH).

Semua orang tahu bahawa BN ketika ini dibelenggu oleh kes mahkamah melibatkan pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO.

Undi yang diberikan kepada BN boleh diterjemahkan sebagai tanda ‘merestui’ penyelewengan dan salah guna kuasa yang didakwa dilakukan oleh mereka semasa berkuasa sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Tidak pasti sama ada BN berani mewajibkan semua calonnya melafazkan ikrar yang serupa seperti yang dilakukan oleh PN.

Calon-calon PN pada PRN Melaka juga telah melafazkan ikrar yang sama namun pengundi di sana telah tersalah pilih.

Diharap pengundi di Johor tidak mengulangi kesilapan yang berlaku di Melaka dan memilih PN yang terbukti bersih, prihatin dan berintegriti seperti yang ditunjukkan oleh pentadbiran Muhyiddin ketika beliau menjadi Perdana Menteri dahulu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here