CALON Perikatan Nasional (PN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Kepong, Datuk Dr Sahruddin Jamal berharap tiada sebarang kacau ganggu terhadap sistem demokrasi tanah air berlaku sepanjang Pilihan Raya Negeri (PN) Johor berlangsung.

Beliau yang juga Setiausaha PN Johor juga berharap agar PRN tersebut berlangsung dengan baik, tenang dan matang.

Berikut adalah kenyataan penuh beliau hari ini:

Pilihan Raya Umum (PRU) Dewan Negeri Johor Ke-15 memulakan tirai pada hari ini, dengan Hari Penamaan Calon. Sebanyak 56 Pusat Penamaan Calon telah dibuka bagi membolehkan calon dari parti-parti politik yang bertanding mengemukakan kertas penamaan calon.

Alhamdulillah, selaku salah seorang calon Perikatan Nasional bagi Dewan Negeri Johor kawasan Bukit Kepong, saya telah menyerah kertas penamaan calon di IKTBN Pagoh, sebentar tadi. Saya percaya kertas penamaan calon bagi kesemua 56 calon Perikatan Nasional bagi PRN Johor juga telah diterima pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Dalam menghadapi sebuah pilihan raya yang disifatkan sebagai penting bagi masa hadapan Negeri Johor dan negara secara keseluruhannya, perjalanan PRN Johor diharapkan dapat berlangsung dengan baik, tenang dan matang tanpa sebarang kacau ganggu sistem demokrasi tanah air.

Pada masa yang sama, negara masih lagi berhadapan dengan ancaman COVID-19, setiap warganegara seharusnya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh SPR serta Majlis Keselamatan Negara (MKN) sebagai ikhtiar kita mengekang penularan wabak ini.

Bagaimanapun, saya ingin mengulangi kenyataan yang pernah dibuat sebelum ini, agar pihak SPR memberikan pertimbangan dalam memberikan kelonggaran agar PRN Johor mesra calon dan parti politik, serta pengundi dan kini mesra pengamal media yang bertugas sehingga ke hari akhir.

Saya telah dimaklumkan bahawa terdapat rakan pengamal media yang telah dikompaun kerana didakwa melanggar SOP iaitu tidak menjaga penjarakan fizikal ketika sedang menjalankan tugas pada Hari Penamaan Calon di Pusat Penamaan Calon, hari ini.

Tindakan penguatkuasaan ini bukanlah suatu yang luarbiasa memandangkan peraturan dan undang-undang yang ditetapkan itu perlu dihormati serta dipatuhi terutama ketika negara sedang dalam proses pemulihan yang menuntut komitmen semua pihak mengekang wabak COVID-19.

Justeru, saya memohon jasa baik pihak SPR agar memberikan sedikit lagi kelonggaran kepada pengamal media untuk melaksanakan tugas mereka dalam memberikan laporan berita yang pantas, telus dan terkini kepada Bangsa Johor yang juga merupakan pengundi pada pilihanraya ini.

Kepada rakan pengamal media, saya berharap anda semua dapat terus mematuhi SOP ditetapkan pada ketika ini, dan sentiasa mengutamakan soal keselamatan serta kesihatan diri sepanjang tempoh PRN Johor berlangsung.

Perikatan Nasional sentiasa mengiktiraf peranan dan komitmen rakan pengamal media yang sentiasa memberikan sokongan berterusan selama ini. Saya mendoakan agar segala urusan rakan pengamal media sentiasa dipermudahkan oleh Allah SWT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here