HUJAN lebat berterusan sejak malam tadi menyebabkan beberapa kawasan di Terengganu mula dilanda banjir.

Memetik laporan Sinar Harian, seramai 383 mangsa banjir daripada 114 buah keluarga mula dipindahkan di lapan buah pusat pemindahan sementara (PPS) di daerah Kemaman dan Setiu pada hari ini.

Menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Terengganu, sehingga pukul 2 petang, seramai 345 mangsa daripada 100 buah keluarga ditempatkan di tujuh buah PPS di Kemaman yang mula diaktifkan pukul 8.45 pagi.

“Antara PPS terlibat ialah di Dewan Sivik Air Putih, Dewan Orang Ramai Kampung Teladas, Balai Raya Padang Kubu, Masjid Kampung Dadong, Sekolah Kebangsaan (SK) Lembah Jabor dan Balai Raya Padang Kemunting.

“Sebuah lagi PPS iaitu di PPS SK Air Putih menempatkan tujuh mangsa daripada dua buah keluarga yang menjalani tempoh kuarantin Covid-19,” katanya dalam kenyataan pada hari ini.

Menurut kenyataan itu, sebuah PPS di daerah Setiu iaitu di Balai Raya Kampung Hulu Seladang dibuka pukul 11.30 pagi tadi bagi menempatkan 38 mangsa banjir membabitkan 14 keluarga.

Jelas kenyataan itu, sehingga ini keadaan semasa cuaca di Terengganu hujan lebat masih berterusan di kebanyakan kawasan.

Sementara itu, menurut laman web infobanjir, sehingga pukul 1.30 petang, 10 stesen sungai utama di Terengganu telah melepasi paras bahaya.

Antara stesen terlibat ialah Sungai Besut di Jambatan Keruak, Sungai Besut di Kampung La, Sungai Dungun di Kuala Jengai, Empangan Tembat di Hulu Terengganu, Sungai Berang di Kampung Menerong, Sungai Telemong di Kuala Ping, Sungai Kemaman di Jambatan Air Putih, Sungai Tebak di Jambatan Tebak, Sungai Chalok dan Sungai Setiu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here