TINDAKAN Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali meletak jawatan sebagai Setiausaha dan Ahli Majlis Syura Ulama PAS adalah bagi mengelakkan berlaku krisis perlembagaan dalam parti itu.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu juga berbuat demikian demi menjaga keharmonian dalam PAS.

Memetik laporan BH, beliau berkata, tindakan Jawatankuasa PAS Pusat menggugurkan beliau daripada Majlis Syura sebelum ini adalah tidak sah dan bercanggah dengan perlembagaan parti kerana ahli majlis itu tidak boleh dipecat oleh sesiapa, melainkan ahli itu meletak jawatan atau hilang kelayakan.

“Justeru, kita kena betulkan perkara ini dan saya berbincang dengan Mursyidul Am PAS (Datuk Hashim Jasin), kemudian dipanggil satu mesyuarat Majlis Syura Ulama dan saya hadir sebagai Setiausaha dan Ahli Majlis Syura.

“Pada mesyuarat itu, saya meletak jawatan secara rasmi bagi menjaga keharmonian parti dan untuk meraikan hasrat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang mahu menghantar orang lain menjadi ahli Majlis Syura,” katanya.

Mohd Khairuddin yang juga Pengerusi Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) berkata demikian ketika hadir pada Majlis Penyiapan Seksyen 1 Pakej 10 dan 12, Loji Rawatan Air Langat 2 di Kuala Lumpur, hari ini.

Mohd Khairuddin, semalam mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Setiausaha dan ahli Majlis Syura Ulama PAS, yang dilakukan mengikut Fasal 8(7) dan Fasal 8(5) Perlembagaan PAS.

Pada 11 Februari lalu, Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang mengesahkan, Mohd Khairuddin digugurkan daripada jawatan Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, selepas perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

Beliau sebelum itu digugurkan sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat kerana dikatakan mempunyai masalah disiplin dan berkaitan perkara dalaman parti itu.

Mengenai masalah disiplin itu, Mohd Khairuddin berkata, perkara itu perlu ditanyakan kepada Abdul Hadi dan beliau sebagai ahli, menerima semua keputusan yang dibuat parti, namun perlu dilakukan mengikut peraturan.

Berhubung dakwaan yang beliau cenderung menyokong kerjasama PAS dan UMNO melalui Muafakat Nasional (MN), berbanding dengan Bersatu melalui Perikatan Nasional (PN), yang mungkin membawa kepada penggugurannya sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Mohd Khairuddin berkata, perkara itu tidak benar dan beliau hanya berpegang kepada keputusan yang dibuat parti.

“Pada 31 Disember tahun lalu, Majlis Syura Ulama menegaskan mengenai memperkasa PN dan MN, berbanding sebelum ini, pertahankan PN, perkasakan MN. Jadi, kita ada kewajipan kepada dasar yang dibuat ini dengan cara kita dan bukan cara orang lain.

“Justeru, tiada istilah cenderung kepada MN atau PN. Saya sebagai Setiausaha pada ketika itu bertanggungjawab untuk memastikan semua ahli parti, tidak kira siapa termasuk Presiden parti sendiri mesti terikat dengan dasar ini,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here