Oleh ABU UBIDILLAH RAHMAN

PARTI Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) memberi jaminan tidak akan berlaku pertindihan kerusi antara parti itu dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Amanah Negara (Amanah) dan DAP dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Presiden Muda, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, parti tersebut akan memberikan komitmen tidak meletakkan calon mereka di kerusi yang akan ditandingi semua parti komponen Pakatan Harapan (PH).

Jelasnya, Muda hanya akan tanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang sebelum ini dimenangi UMNO, Barisan Nasional (BN) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

“Kita akan cuba mencari kata sepakat. Kita akan bantu mereka sebaik mungkin. Kita mahukan parti-parti pembangkang memang dan mahukan perubahan di peringkat negeri Johor,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mengumumkan tiga calon baharu parti itu yang akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Permai, Bukit Kepong dan Tenang, di Taman Soon Chong, Labis, Segamat, hari ini.

Azrol Rahani akan bertanding di kerusi DUN Bukit Permai, Nurafiqah M Zulkifli (DUN Bukit Kepong) dan Lim Wei Jiet (DUN Tenang).

Malam tadi, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap melancarkan jentera PH Johor di Kulai, mengharapkan Muda akan terus berada dalam blok PH bagi menghadapi PRN Johor.

Anwar yang juga Presiden PKR yakin, kerjasama politik itu akan terjalin dan Muda akan memberi maklum balas positif walaupun sebelum ini berlaku masalah pembahagian kerusi DUN antara PKR dan Muda.

Mengulas lanjut, Syed Saddiq berkata, penyertaan Muda bersama-sama PH dalam PRN Johor adalah untuk menghentikan kegilaan UMNO yang menerusi teori domino mereka iaitu mahu menjatuhkan kerajaan di beberapa negeri.

“Kita akan menghentikan politik domino yang dilakukan UMNO iaitu satu persatu kerajaan negeri dibubarkan sehingga tidak ada kestabilan politik langsung, politik kucar-kacir dan rakyat diheret ke kancah politik yang tidak habis-habis.

“Selepas ini (jika BN menang dalam PRN Johor) mereka dikatakan akan ke Kedah, Perak dan Sabah (untuk mengadakan PRN), sampai bila nak berhenti? Kita akan berikan tawaran sebaik mungkin kepada rakyat Johor,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here