SELEPAS isu kekurangan minyak masak dan kenaikan harga ayam di pasaran yang cukup meresahkan orang ramai khususnya golongan peniaga dan suri rumah, kini para pengguna dibelenggu pula dengan satu lagi krisis, iaitu kekurangan dan ketiadaan bekalan telur ayam.
Apa yang merisaukan orang ramai apabila krisis itu telah berlarutan hampir memasuki bulan ketiga.
Peniaga nasi lemak mengeluh kerana ketiadaan telur ayam menyebabkan masakan nasi lemak mereka kini banyak tertumpu kepada berlaukkan bilis, kerang dan ikan tongkol.
Begitu juga dengan peniaga roti canai yang terpaksa melupakan hidangan roti telur yang menjadi kegemaran pelanggan.
Memandangkan telur ayam merupakan antara barangan keperluan penting bagi suri rumah dan peniaga makanan, keluhan demi keluhan semakin banyak kedengaran di sana sini.
Kebanyakannya semakin gelabah apabila krisis yang berlarutan itu kini semakin menghampiri ke bulan Ramadan dan Syawal.
Perkembangan ini menyebabkan ramai suri rumah mula berasa panik walaupun ada jaminan diberikan kerajaan bahawa isu tersebut akan diselesaikan pada penghujung Februari.
Bagaimanapun orang ramai tetap bimbang kerana pengguna bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan kenaikan harga setiap gred telur ayam sehingga RM3 hingga RM5 setiap peket.
Sebaliknya, apa yang menyebabkan orang ramai cemas apabila mendapati kebanyakan kedai termasuk pasar raya besar tertentu sentiasa kehabisan stok.
Malah, ramai yang mengeluh kerana setiap kali bekalan sampai mereka terlepas peluang membelinya kerana telah kehabisan dalam tempoh beberapa jam sahaja.
Sebelum ini penulis tidak pernah berhadapan dengan masalah bekalan telur ayam.
Dahulu, penggunaan telur ayam boleh dikatakan sebagai keperluan utama dan wajib bagi setiap rumah.
Ini kerana, orang dahulu gemar memasak bukan sahaja tertumpu kepada nasi tetapi juga kuih muih.
Namun, ketika itu tidak timbul masalah kekurangan atau ketiadaan telur kerana kebanyakan penghuni rumah ada memelihara ayam.
Setiap kali tiba musim perayaan, bukan sahaja telur, tetapi ayam juga turut disembelih untuk dijadikan lauk.
Bagi isu ketiadaan telur ayam di pasaran, penulis turut tertanya sendiri kenapakah perkara ini boleh berlaku dan apakah sebenarnya yang tidak kena dengan pengurusan bekalan telur ayam di negara kita?
Adakah kerana ada pihak yang cuba ‘main tarik tali’, melibatkan pembekal, pemborong, peruncit atau peniaga?
Sehubungan itu, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta agensi-agensi terbabit seharusnya bertindak segera bagi menyelesaikan kirisis berkenaan.
Tindakan tegas perlu diambil disamping mengadakan perbincangan dengan semua pihak bagi memastikan stok bekalan telur ayam sentiasa mencukupi sekaligus meleraikan setiap kekalutan yang sedang berlaku.
Ia penting memandangkan Ramadan dan Syawal yang bakal menjelma nanti tidak akan membelenggu pengguna terutama peniaga kuih muih, pembuat biskut raya serta suri rumah yang ingin menyediakan juadah berbuka puasa.
Bagi penulis, krisis kekurangan bekalan telur ayam dan barangan kawalan di pasaran termasuk minyak masak, tepung gandum dan gula tidak berlaku sekiranya ia mendapat kerjasama daripada semua pihak.
Apa yang dikesalkan apabila masalah ini seolah-olah tiada penghujungnya sehingga ada yang menyalahkan antara satu sama lain.
Apapun, kita perlu berterima kasih kepada KPDNHEP kerana sentiasa mendengar keluhan orang ramai berhubung pelbagai isu melibatkan pengguna.
Berhubung itu kekurangan telur ayam di pasaran, Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid menyatakan kerajaan telah mempersiapkan beberapa pelan intervensi bagi memastikan bekalannya cukup pada Ramadan dan Aidilfitri tidak lama lagi.
Menurut Rosol, rancangan bersasar itu dilaksana pihaknya dengan kerjasama Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI).
Katanya, inisiatif itu juga untuk memastikan isu kekurangan bekalan yang sering berlaku ketika musim perayaan dapat dielakkan.
Selain itu, Rosol turut memberi jaminan bekalan keperluan harian yang lain seperti minyak masak juga mencukupi sepanjang Ramadan nanti.
Leave a Reply