Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

MCA tidak akan mendedahkan jumlah kerusi yang akan ditandingi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor sebelum diumum secara rasmi kerana mahu mengelak berlaku ‘perang mulut’ atau tuntutan kerusi dalam komponen Barisan Nasional (BN).

Presiden MCA, Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong berkata, jumlah kerusi yang ditandingi akan dimaklumkan selepas perbincangan dalam BN selesai dan diumum satu atau dua hari sebelum hari penamaan calon.

“Perbincangan dilakukan secara musyawarah serta. Apa sahaja yang dibincangkan tidak boleh didedahkan dan apa yang belum dimuktamadkan tidak wajar dimaklumkan. Kita bukan nak tuntut kerusi melalui media (kalau ada laporan tuntutan kerusi dalam media) itu hanya perang mulut sahaja.

“Kita akan cari formula terbaik untuk semua pihak,”
katanya mengulas jumlah kerusi yang akan ditandingi MCA pada PRN johor.

Beliau berkata demikian
dalam sidang akhbar selepas Majlis Perasmian Program Transformasi Perkhidmatan Bas Henti-henti (SBST) Johor Bahru di Renaissance Hotel, Johor Bahru, hari ini.

Apabila ditanya mengenai sentimen pengundi Cina pada PRN Johor, beliau berkata, secara umumnya rakyat perlu menilai pihak yang boleh membawa dan mengutamakan kestabilan politik di negeri ini.

Beliau yang juga Menteri Pengangkutan berkata, apabila politik tidak stabil akan memberi kesan kepada kerajaan negeri malah sukar untuk satu-satu projek berjalan lancar termasuk tidak mampu menarik pelaburan domestik ataupun dari luar negara.

Ahli Parlimen Ayer Hitam itu berkata, BN akan memastikan kestabilan politik wujud dan terus menumpukan isu-isu yang sedang dihadapi rakyat ketika ini apabila menang PRN Johor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here