Oleh RAHIMI MOHAMAD

KEMENTERIAN  Kesihatan kini sedang menyiapkan garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) bagi pembukaan sempadan untuk dibentangkan dalam tempoh dua minggu.

Sehubungan itu, Menterinya, Khairy Jamaluddin berkata, suku kedua tahun ini mungkin waktu yang sesuai untuk membuka sempadan negara yang kini masih belum dibuka sepenuhnya.

Beliau juga menjelaskan, membuka sempadan adalah proses yang besar oleh itu prosesnya akan melalui beberapa peringkat.

“Perdana Menteri telah arahkan saya untuk menyediakan garis panduan bagi pembukaan sempadan, beliau bagi masa dua minggu kepada saya dan Kementerian Kesihatan untuk menyediakan garis panduan tersebut.

“Ini tidak bermakna sempadan akan dibuka dalam tempoh dua minggu ini. Tetapi saya menjangkakan dua minggu kita siap (garis panduan) mungkin suku tahun kedua adalah garis masa yang realistik,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melawat  sebuah klinik swasta yang menyediakan perkhidmatan Skim Peduli Kesihatan Untuk Kumpulan (Peka) B40 di Batu, hari ini.

Semalam, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meminta Kementerian Kesihatan mengemukakan pandangan mereka mengenai cadangan pembukaan sempadan negara.

Perdana Menteri berkata, keputusan sama ada mahu membuka terus pintu sempadan atau masih melaksanakan sekatan tertentu bergantung kepada penilaian yang perlu dibuat.

Khairy berkata, setelah garis panduan itu siap, beliau akan membentangkan kepada Jawatankuasa Pengurusan Pandemik Covid-19 yang dipengerusikan Perdana Menteri.

“Perincian akan saya bentangkan kepada Jawatankuasa Kuartet Menteri di bawah Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan akhirnya dibawa kepada Jemaah Menteri sebab ini keputusan besar yang tak boleh dibuat Kementerian Kesihatan sahaja kerana ia libat polisi besar negara,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here