Oleh RIZQI ZABIDI

SEBUAH kedai runcit di Taman Kenari, Kulim diserbu kerana mengenakan syarat perlu membeli barangan lain, sebelum menjual minyak masak peket sekilogram kepada pelanggan.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Daerah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Cawangan Kulim, Mohd Fazly Edros berkata, pihaknya turut menahan seorang individu berusia 50-an bagi disoal siasat.

Katanya, kira-kira pukul 10.30 pagi satu siasatan aduan awam berkaitan pembelian minyak masak paket sekilogram telah dijalankan oleh KPDNHEP Cawangan Kulim di kedai runcit tersebut.

“Seorang anggota menyamar terlebih dulu bagi mengetahui mengenai kebenaran aduan tersebut.

“Hasil penyamaran mendapati pemilik premis mengenakan syarat supaya pengguna perlu membeli barang keperluan lain seperti gula , tepung gandum atau sardin terlebih dulu dan barulah peniaga itu akan menjual minyak masak paket sekilogram yang ada dalam simpanannya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Fazly, berkata pasukan serbuan kemudiannya masuk ke dalam premis dan ketua pasukan menerangkan bahawa adalah menjadi suatu kesalahan sekiranya pemegang lesen runcit (CSA) barang kawalan mengenakan apa-apa syarat belian sebelum menjual barang kawalan kepada pengguna.

“Pemeriksaan lanjut mendapati terdapat 70 kilogram (kg) minyak masak paket disimpan dalam kedai runcit tersebut.

“Pemilik premis mengakui mengenakan syarat belian barang lain sebelum menjual minyak masak peket kerana terlalu ramai pelanggan ingin membeli minyak masak itu dengan kuantiti yang banyak.

“Dakwanya, ada juga pelanggan yang sama berulangkali datang dan hanya membeli minyak masak peket sahaja,” katanya.

Jelas beliau, kes disiasat di bawah Seksyen 19 Akta Kawalan Bekalan 1961 kerana mengenakan syarat tidak sah dalam penjualan barangan kawalan.

Katanya, siasatan lanjut masih dijalankan dan kes akan dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut sama ada pemilik akan dikenakan kompaun atau didakwa di mahkamah.

Jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM1 juta bagi orang perseorangan atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, manakala bagi syarikat boleh didenda tidak melebihi RM2 juta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here