Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

CADANGAN berkenaan prosedur operasi standard (SOP) bagi pembukaan sempadan antarabangsa negara dalam masa terdekat sudah dikemukakan Kementerian Kesihatan (KKM)

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ketika ini KKM sedang sedang meneliti dan memantau keadaan semasa Covid-19, khususnya melibatkan varian Omicron.

Katanya, pembukaan sempadan antarabangsa boleh dipertimbangkan kerana Malaysia antara negara yang mempunyai kadar vaksinasi cemerlang dan program pemulihan negara yang berkesan.

“KKM akan kemukakan cadangan kepada jemaah menteri dalam masa terdekat sebelum putuskan tarikh sesuai pembukaan sempadan.

“Ini kerana apabila sempadan dibuka kita mahu pematuhan terhadap SOP itulah kekal memandang kes baharu masih tinggi, maka kita perlu berhati-hati sebelum mengambil sebarang keputusan muktamad tentang pembukaan sempadan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis Bicara Memperkasa Ekonomi Bersama Pemain Industri dan Industri Kecil Sederhana (IKS) Skudai, Johor Bahru, hari ini.

Beliau bagaimanapun berkata, tarikh pembentangan laporan KKM itu masih belum diketahui.

“Kita juga tidak mahu situasi dimana fasiliti kesihatan awam seperti katil unit rawatan rapi (ICU) meningkat semula kerana ketika ini penggunaannya rendah, kita mahu kekalkan perkara itu,” ujarnya.

Sementara itu, berhubung sempadan antarabangsa Malaysia-Singapura, pihaknya berkata perbincangan yang terjalin antara kedua-dua negara kekal melibatkan inisiatif Laluan Perjalanan Vaksin (VTL) udara dan darat sahaja.

“Walaupun sekarang program VTL darat dan udara telah kembali disambung, namun kita juga sedang meneliti sekiranya jumlah yang dibenarkan dapat dipertingkat.

“Ink kerana hubungan ekonomi antara Malaysia dan Singapura amat penting dan pertambahan kuota itu juga sesuatu yang diminta oleh komuniti perniagaan di negeri ini,” jelasnya.

Pelaksanaan VTL darat menyaksikan seramai 1,440 rakyat kedua-dua negara dibenarkan melakukan perjalanan rentas sempadan tanpa perlu menjalani kuarantin di kedua-dua negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here