MENTERI Kesihatan, Khairy Jamaluddin meminta pihak tertentu supaya tidak mengganggu ibu bapa yang hendak mendapatkan vaksin COVID-19 untuk anak masing-masing menerusi Program Imunisasi COVID-19 untuk Kanak-Kanak (PICKids).

“Walaupun ada yang sebar fitnah anak saya dicucuk angin, semakin ramai ibu bapa yakin dengan vaksin. Jangan kacau orang lain yang nak vaksinkan anak mereka,” katanya menerusi akaun Twitter hari ini.

Khairy turut memuji sikap profesional jururawat yang menyuntik anaknya Ahad lepas dengan menggunakan taktik mengelakkan anak lelakinya Raif daripada melihat jarum suntikan yang digunakan.

“Taktik tidak menunjukkan jarum sangat berkesan dan membantu menenangkan anak saya. Semoga semua doktor dan nurse (jururawat) yang terlibat dalam PICKids dilindungi dari fitnah pihak tertentu,” katanya.

Ahad lepas, Khairy menerusi akaun Twitternya berkongsi gambar anak bongsunya itu menerima suntikan vaksin dos pertama di Pusat Pemberian Vaksin Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (PWTC), Kuala Lumpur.

Mengenai liputan PICKids, Khairy berkata peningkatan liputan dan pendaftaran PICKids menunjukkan semakin ramai ibu bapa yakin dengan vaksin.

“Liputan dan pendaftaran PICKids semakin meningkat. Alhamdulillah ibu bapa mahu memberi perlindungan kepada anak,” katanya.

Berdasarkan data di laman sesawang COVIDNOW, seramai 246,869 atau tujuh peratus populasi kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun dalam negara telah mendapatkan dos pertama vaksin COVID-19 melalui PICKids setakat semalam.

Sementara itu di KOTA BHARU, Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) akan menyiasat video tular menerusi media sosial berkaitan dakwaan cecair vaksin COVID-19 yang diberikan kepada anak bongsu Khairy telah dibuang sebelum disuntik.

Beliau berkata, bagaimanapun setakat ini beliau mengesahkan anak bongsu Khairy telah menerima suntikan vaksin COVID-19.

“Kalau saya tengok yang ditunjuk oleh beliau (Khairy Jamaluddin) memang anaknya telah disuntik. Beliau sendiri pun sudah terima vaksin namun kita akan buat siasatan, esok saya akan memaklumkan perkara ini kepada beliau jika video berkenaan telah disunting, kita akan ambil tindakan.

“Malah, setakat ini pun kita telah banyak siasat dan ambil tindakan. Orang ramai sentiasa mencari salah walhal pengambilan vaksin berkenaan adalah satu daripada usaha kerajaan hanya untuk melindungi kanak-kanak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat pusat pemberian vaksin khas (SPPV) di Hospital Raja Perempuan Zainab II hari ini.

Sebelum ini timbul pelbagai tuduhan dan spekulasi bahawa jururawat yang melaksanakan vaksinasi terhadap anak bongsu Khairy membuang cecair vaksin terlebih dahulu sebelum melakukan suntikan.

Mengulas lanjut, Dr Noor Azmi meminta masyarakat supaya tidak mendengar berita-berita palsu membabitkan vaksin COVID-19 terutama daripada mereka yang bukan pakar dalam bidang berkenaan.

“Tidak ada sesiapa yang ingin melindungi apa-apa. Tidak mungkin KKM menipu dan sebagainya selain kita juga sentiasa peka berkaitan kesan advers susulan imunisasi (AEFI) dan hanya mahu memberikan yang terbaik demi kesihatan masyarakat,” katanya.

Beliau berkata, untuk meyakinkan masyarakat tentang penerimaan vaksin COVID-19, pihaknya juga telah menggerakkan unit komunikasi strategik bagi memberi penjelasan berkaitan fakta dan data mengenai vaksin COVID-19.

Katanya, selain itu, KKM turut menjemput pakar kanak-kanak dan sebagainya untuk memberi penerangan di stesen televisyen mengenai kepentingan mengambil suntikan vaksin demi kebaikan kesihatan masyarakat sekali gus melindungi mereka. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here