SEGELINTIR pemimpin UMNO dilihat cuba bermain wayang apabila seringkali berkeras mengatakan keputusan kerajaan tidak membenarkan pengeluaran i-Citra Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kali kedua adalah keputusan terdesak Perdana Menteri.

Menurut Ketua Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sendiri yang mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan tiada hasrat untuk menbenarkan pengeluaran i-Citra KWSP kali kedua.

“Bagaimana ada sebahagian pemimpin UMNO berkeras menyebut ia keputusan ‘tanpa rela’ Perdana Menteri,” katanya menerusi hantaran menerusi Facebook miliknya hari ini.

Beliau merujuk kepada kenyataan yang pernah dikeluarkan Perdana Menteri pada 26 Disember tahun lalu berkenaan isu berkenaan.

Dalam kenyataan itu, Perdana Menteri menjelaskan bahawa kerajaan bimbang dengan jumlah baki simpanan dalam akaun pencarum KWSP susulan dua kali pengeluaran menerusi i-Sinar dan i-Citra dengan ada antaranya berisiko menjadi miskin tegar selepas pencen.

“Akuilah hakikatnya Perdana Menteri dari UMNO sendiri sebenarnya tidak bersedia laksanakan keputusan ini. Kenapa masih bermain wayang,” soal Ahmad Fadhli lagi.

Tegasnya lagi, beri ruang selesa kepada Perdana Menteri untuk buat pertimbangan berasaskan kemampuan kerajaan.

“Janganlah perlekehkan Perdana Menteri dari parti sendiri seolah-olah jadi ‘puppet’ semata-mata,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here