BEBERAPA kawasan di Kubang Kerian dan Lundang Kelantan dilanda banjir kilat hari ini, berikutan hujan lebat yang berterusan sejak semalam.

Antara lokasi dilanda banjir kilat ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Kubang Kerian 1 yang dinaiki air sedalam 0.2 meter menyebabkan guru terpaksa mengharungi air untuk memasuki ke kelas masing- masing, lapor Harian Metro.

Malah, kejadian banjir kilat itu turut tular dalam aplikasi WhatsApp apabila penduduk meminta pihak berkuasa memantau dan menyelesaikan masalah longkang yang didakwa tersumbat sehingga menyebabkan banjir kilat berlaku di beberapa lokasi di Kota Bharu.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu, Zukeri Shafie, lokasi berkenaan dinaiki air berikutan longkang tidak dapat menampung jumlah air yang banyak.

Menurut beliau, setakat ini, pihaknya belum menerima laporan daripada penduduk memandangkan paras air yang tidak tinggi dan kembali surut sebaik hujan berhenti.

Namun menurut beliau, pihaknya sentiasa membuat pemantauan berikutan keadaan hujan lebat yang berterusan disamping menasihatkan penduduk supaya bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

“Jika lokasi kediaman mereka dinaiki air, kita minta penduduk membuat laporan kepada pihak berkuasa atau berpindah ke lokasi yang lebih tinggi dan selamat,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Kelantan Zainal Madasin berkata, pihaknya belum menerima sebarang laporan berhubung kejadian banjir di negeri ini termasuk dari daerah Jeli dan Kuala Krai.

“Kita sentiasa bersiap siaga untuk membantu penduduk dan akan terus membuat pemantauan di semua lokasi yang mudah dinaiki air,” ujarnya.

Sementara portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) pula melaporkan kesemua paras air sungai utama di Kelantan sehingga hari ini masih lagi berada di bawah paras normal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here