KETUA Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki mendakwa, serangan yang dilancarkan terhadap beliau dipercayai ada kaitan dengan agenda pihak tertentu mahu menjatuhkan suruhanjaya tersebut.

Memetik laporan FMT, beliau berkata, pihak terbabit didakwa bertindak sedemikian apabila SPRM semakin giat menyiasat kes-kes rasuah berprofil tinggi ketika ini.

“Saya menjangka perkara ini tidak akan berakhir di sini malah akan ditimbulkan tohmahan (dan) isu lain terhadap saya di masa yang terdekat.

“Kalau (usaha ini) berjaya, bermakna tiada lagi mana-mana agensi yang boleh dipercayai untuk orang awam rujuk sekiranya terdapat isu- isu yang melibatkan rasuah,” katanya kepada FMT dan beberapa media terpilih, baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, Azam tidak menamakan pihak terbabit yang didakwa melancarkan serangan terhadapnya dan SPRM.

“Pada pandangan peribadi saya, ya… ia (dilakukan) sangat terancang oleh seseorang tetapi saya tak tahu (siapa). Itu sahaja yang saya dapat lihat daripada agenda yang dibangkitkan,” jelasnya.

Beliau turut menegaskan komitmen SPRM untuk memerangi rasuah serta menghargai sokongan daripada pegawai-pegawainya.

Azam juga berkongsi tentang pengalaman beliau menerima amaran daripada individu yang tidak dikenali sepanjang 35 tahun berkhidmat dengan SPRM.

“Mesej maki hamun itu biasa…ada juga yang hantar mesej kata hati-hati, keluarga anda akan ditimpa musibah…(sila) hati-hati kalau tak kita akan sihir anda dan anak-anak anda. Mesej sebegitu ada tetapi ancaman bunuh yang betul-betul tiada,” ujarnya.

Berhubung isu pembelian saham syarikat tersenarai oleh adiknya, Nasir menggunakan akaun dagangan Azam, beliau berkata, Suruhanjaya Sekuriti (SC) dua kali menegaskan tidak ada sebarang salah laku berhubung pembelian saham melibatkan beliau dan tiada percanggahan antara kenyataan badan itu dan penjelasannya sebelum ini.

“Mereka (SC) telah mengeluarkan dua kenyataan…(menyatakan) tiada kesalahan terhadap saya. Jadi, bila mereka sudah terangkan semuanya, isu ini telah pun diperjelaskan,” katanya.

Azam menambah, beliau juga bersedia hadir mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi menjawab isu saham melibatkannya, sekiranya sidang itu dipanggil mengikut peraturan yang ditetapkan.

Beliau memberitahu, keengganannya untuk berbuat demikian sebelum ini, antara lain, kerana hanya menerima ‘surat jemputan’ dan bukannya sapina untuk menghadiri mesyuarat itu pada 19 Januari lalu.

“Surat yang saya terima adalah satu surat jemputan sahaja. Jadi, jangan kelirukan orang ramai bahawa saya disapina dan harus hadir untuk menjelaskan semua. Jika saya tidak hadir, seolah-olah saya tidak hormat dan menghina Parlimen.

“Mana boleh begitu? Kalau ini adalah sapina, sudah pasti saya akan hadir dan sebagai pegawai penguatkuasa, sudah pasti saya akan hormat kepada undang-undang yang diperuntukkan,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here