KEHARMONIAN dalam PKR terjejas gara-gara hasrat Ketua PKR Perak, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak melawan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada pemilihan parti April ini.

Memetik laporan FMT, Timbalan Pengarah Komunikasi PKR Selangor, Zainol Abidin Mohamed berkata, penggunaan istilah ‘menyuburkan demokrasi’ yang dimaksudkan Farhash sepatutnya digunakan di tempat dan dalam keadaan yang betul.

Beliau memberitahu, Farhash perlu terus fokus di Perak bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) kerana negeri itu berpotensi untuk Pakatan Harapan (PH) membentuk kerajaan negeri.

“Meninggalkan Perak dan bertukar ke Selangor boleh diibaratkan sebagai seorang bapa yang meninggalkan anak-anaknya dalam keadaan anak-anak memerlukan perhatian dan bimbingan si bapa,” katanya kepada FMT.

Pada 7 Februari lalu, Farhash yang juga bekas Setiausaha Politik Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan kepada FMT bahawa beliau akan menentang Amirudin di Cabang Gombak dalam pemilihan yang dijadualkan pada 22 hingga 29 April ini.

Beliau menyifatkan cabarannya itu sebagai meraikan proses demokrasi.

Zainol yang juga Bendahari PKR Gombak menyeru supaya Farhash menarik diri daripada pemilihan di Gombak.

Menurut beliau, jika Farhash ikhlas mahu memperkukuhkan parti, maka beliau perlu membantu Amirudin dalam mendapat sokongan rakyat sekali gus mampu mengangkat Anwar sebagai Perdana Menteri.

“Gunakan pengaruh dan kedudukan yang saudara Farhash miliki dengan membantu Menteri Besar sama ada di peringkat Majlis Pimpinan Negeri (MPN) mahukan pentadbiran Kerajaan Negeri.

“Ini baru betul disebut reformis sejati iaitu meletakkan kepentingan rakyat mengatasi kehendak serta nafsu peribadi,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here