POLIS Diraja Malaysia (PDRM) hari ini menafikan ada mengeluarkan amaran berhubung satu sindiket culik kanak-kanak bagi mendapatkan organ.

PDRM mengesan sebaran mesej palsu itu dalam media sosial yang kononnya dikeluarkan Gerakan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Bukit Aman.

Superintendan Komunikasi Korporat PDRM Bukit Aman, Superintendan A. Skandaguru berkata, mMesej itu kononnya memberi amaran kepada rakyat Malaysia supaya berwaspada dengan sindiket penculikan menggunakan Proton Wira dan sebuah van putih.

“Mereka dikatakan menyasarkan kanak-kanak serta remaja berusia di bawah 15 tahun bagi mendapatkan organ tertentu untuk dijual.

“Mesej sama juga menyenaraikan harga bagi organ dijual seperti jantung, hati, paru-paru, buah pinggang dan mata,” katanya seperti dilaporkan Harian Metro, hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, tiada laporan polis diterima berkaitan kes penculikan dan penjualan organ manusia seperti didakwa.

Tambahnya, semakan mendapati mesej palsu itu tular sejak 2016 dan kembali diulang siar di beberapa platform media sosial, malah tiada sebarang amaran sedemikian pernah dikeluarkan oleh pihak Bukit Aman.

Justeru, beliau menasihati orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan berita tidak berasas dan tidak ditentukan kesahihannya.

Katanya, tindakan berkongsi atau menyebar berita sedemikian akan menimbulkan kegusaran dan kebimbangan kepada masyarakat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here