Oleh RIZQI ZABIDI

CUBAAN seorang penyeludup daun ketum melarikan diri daripada polis gagal apabila kereta dipandunya terbabas lalu merempuh sebatang pokok di di Kampung Kubang Tiga, Chuping, Perlis pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Rodzi Abu Hassan berkata, pada kira-kira pukul 1.15 pagi, sepasukan anggota Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) yang sedang melaksanakan operasi pelbagai di Kilometer 25 di Jalan Alor Setar- Bukit Kayu Hitam telah terserempak dengan sebuah kereta Wira Aeroback yang dipandu seorang lelaki dalam keadaan mencurigakan.

“Kenderaan itu diarahkan berhenti namun suspek bertindak memecut laju kenderaan bagi mengelak ditahan.

“Anggota trafik kemudiannya bertindak mengekori kereta suspek dan kenderaan itu terbabas melanggar sebatang pokok di Kampung Kubang Tiga, Chuping, Perlis,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Lelaki yang ditahan polis kerana cuba menyeludup 35 bungkusan plastik hitam mengandungi daun hijau disyaki ketum dianggarkan seberat 350 kg di Kampung Kubang Tiga, Chuping, Perlis pagi tadi.

Rodzi berkata, suspek berjaya ditahan dan dan pemeriksaan mendapati 35 bungkusan plastik hitam yang mengandungi daun-daun hijau disyaki daun ketum dianggarkan 350 kg.

Katanya, lelaki terbabit kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Besar untuk disiasat di bawah Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

“Hasil saringan ujian air kencing turut mendapati suspek positif dadah jenis methaphetamine,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here