Oleh RAHIMI MOHAMAD

KEDUDUKAN sebenar proses kelulusan pinjaman sebanyak RM2.5 bilion tanpa cagaran kepada Genting Hong Kong pada tahun 2012 perlu dijelaskan oleh Datuk Seri Najib Razak.

Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Johor, Mohd Solihan Badri berkata, bekas Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan ketika itu sudah tentu telah mendapat nasihat daripada Bank Negara dan Kementerian Kewangan berkaitan pinjaman itu.

Solihan berkata, pinjaman berkenaan bukan sahaja tidak wajar malah berisiko tinggi kerana jumlahnya yang agak besar.

“Walaupun kelulusan pinjaman bukan ditentukan MOF atau pemegang saham namun Khazanah, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Permodalan Nasional Berhad (PNB) sebagai pemegang saham dalam bank yang terlibat adalah agensi kerajaan di bawah seliaan MOF.

“Justeru, Najib perlu ada kebertanggungjawaban dalam isu ini kerana ia melibatkan pinjaman menggunakan wang rakyat dan pencarum dengan satu jumlah yang amat besar,” katanya dalam kenyataan.

Mohd. Solihan Badri
Mohd. Solihan Badri

Mohd Solihan berkata, walaupun pemegang saham tidak terlibat dalam operasi harian sesebuah syarikat tetapi ia tidak bermakna Menteri Kewangan tidak boleh menegur syarat-syarat pinjaman jika didapati rapuh atau berisiko tinggi.

Tiga bank Malaysia telah dinamakan sebagai antara ketua pemiutang tidak bercagar syarikat Genting Hong Kong dengan gabungan pendedahan sebanyak AS$600 juta (RM2.5 bilion).

Tiga bank terbabit adalah Khazanah Nasional (CIMB), agensi pelaburan Bumiputera PNB (Maybank) dan skim persaraan swasta KWSP (RHB).

Pada 29 Januari lalu, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dilaporkan berkata, pemberian pinjaman tanpa cagaran kepada syarikat Genting Hong Kong bukan ditentukan Kementerian Kewangan atau pemegang saham sebaliknya keputusan ditentukan bank yang terlibat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here