SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memanggil beberapa saksi berhubung siasatannya ke atas pegawai kerajaan dan 1MDB yang didakwa menerima sogokan daripada Goldman Sachs.

Menurut sumber, SPRM juga dalam proses mendapatkan dokumen berkaitan daripada agensi penguatkuasaan antarabangsa yang terlibat.

“Kes (ini) masih lagi di peringkat siasatan,” kata sumber itu kepada portal FMT.

Siasatan itu adalah susulan pengakuan bekas pegawai Goldman Sachs Tim Leissner pada 2018 bahawa beliau telah merasuah pegawai kerajaan dan 1MDB.

Leissner mengaku bersalah di mahkamah New York atas tuduhan pengubahan wang haram dan rasuah bagi peranannya dalam penyelewengan sebahagian besar daripada dana sebanyak AS$6.5 bilion yang diperoleh untuk 1MDB.

Bagaimanapun, senarai nama individu yang didakwa menerima sogokan itu tidak didedahkan.

Goldman Sachs kemudiannya bersetuju membayar AS$3.9 bilion (RM16.4 bilion) kepada Malaysia dalam perjanjian penyelesaian kerana peranannya dalam skandal itu.

Oktober lalu, bekas perdana menteri Najib Razak membuat laporan kepada SPRM bagi membolehkan pihak berkuasa menyoal Leissner atau memohon untuk beliau diekstradisi ke Malaysia.

Najib turut menggesa pihak berkuasa negara ini supaya mendapatkan senarai nama mereka yang disogok oleh Leissner.

Sumber itu berkata, SPRM masih menjalankan siasatan berhubung individu yang menerima sogokan daripada skandal 1MDB tetapi belum di bawa ke muka pengadilan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here