Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Larkin, Datuk Mohd. Izhar Ahmad mengumumkan keluar Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berkuat kuasa serta merta hari ini.

Pengumuman tersebut dilakukan di Johor Bahru selepas tiga hari ADUN Puteri Wangsa, Mazlan Bujang mengumumkan langkah yang sama.

Sebelum ini Izhar merupakan Exco Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Sumber Manusia Negeri Johor.

Menurut Izhar, keputusan tersebut diambil dengan berat hati setelah parti hilang hala tuju dan gagal meneruskan perjuangan agenda penubuhan parti tersebut.

Beliau mendakwa, Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan sahaja gagal membawa parti ke tahap yang lebih baik bahkan tidak berusaha memulihkannya selepas berpisah dengan kumpulan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Sikap ini bukan sahaja merencatkan perkembangan parti malah menjejaskan ideologi perjuangan parti sekali gus memberi kesan kepada rakyat khususnya orang Melayu dan kepentingan Islam,” katanya dalam sidang akhbar di sebuah hotel di Johor Bahru, hari ini.

Angin perubahan berkenaan Mohd. Izhar mahu keluar parti sebelum ini memang sudah mula bertiup tetapi tidak sekencang kabar angin berkenaan Mazlan yang sememangnya sudah dijangkakan.

Bagaimanapun pengunduran Mohd. Izhar daripada Bersatu Johor dalam keadaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor bakal diadakan tidak lama lagi, tidak memberi kesan malah dilihat sebagai satu taktik lapok setiap kali menjelang pilihan raya.

Dalam suasan politik terkini, masyarakat sudah tidak lagi memberikan tumpuan walaupun langkah itu berkemungkinan dilakukan untuk menarik perhatian orang ramai. Ini disebabkan rakyat sudah muak dengan langkah tipikal itu yang disifatkan sebagai politik murahan.

Rakyat melihatnya sebagai ‘skrip lama’ yang sering digunakan dalam kalangan UMNO dan Barisan Nasional (BN) bagi mendapatkan kembali pengaruh politik apatah lagi menjelang PRN Johor.

Strategi mengisytiharkan meninggalkan sesebuah parti adalah sinonim dalam mana-mana pilihan raya di negara ini, sama ada pilihan raya kecil (PRK), PRN mahu pun pilihan raya umum (PRU).

Tidak dinafikan langkah sebegitu adalah perang psikologi yang biasa dilakukan – perang konvesional parti politik menjelang pilihan raya berbanding masa kini menerusi perang maya yang diadudombakan tentera siber upahan.

Ini juga dilihat sebagai ‘peluru’ untuk melemahkan Bersatu dalam menghadapi PRN Johor sekali gus bertujuan menghakis kepercayaan pengundi selepas Bersatu menang 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada PRU-14.

Keputusan beliau tidak akan menggoyahkan Bersatu Johor yang kini bersiap sedia menggempur medan PRN Johor dengan komponen Perikatan Nasional (PN) dalam menawarkan pemerintahan bebas rasuah, integriti, amanah dan progresif.

Sepatutnya Mohd. Izhar bersyukur dan berterima kasih apabila dilantik menjadi Exco kerajaan negeri sedangkan ramai lagi yang layak untuk menjawat jawatan tersebut, apatah lagi beliau kurang menyerlah sebelum ini.

Ketika menjadi ADUN Larkin juga, beliau kurang menghadiri program-program masyarakat. Mohd. Izhar juga merupakan ahli perniagaan yang berjaya sehingga mempunyai stesen minyak, jadi mungkin jawatan wakil rakyat tidak sesuai baginya.

Menerusi sidang akhbar hari ini, Mohd. Izhar menyeru semua pengundi dan penyokongnya terutama dalam DUN Larkin untuk memberi undi kepada calon BN pada PRN Johor nanti.

Kenyataan ini agak mengelirukan kerana pada 19 Januari lalu, beliau mengeluarkan kenyataan tidak bersetuju PRN Johor diadakan yang dilihat sebagai satu pembaziran besar dan amat merugikan serta melibatkan duit rakyat.

“Konflik dan kerakusan merealisasikan agenda politik parti kini sekali lagi telah mencetuskan kecelaruan serta kekeliruan di Johor.

“Rakyat di negeri ini kini diselubungi dan dibebani dengan 1,001 persoalan samada akan berlakunya PRN di negeri Johor.

“Apa yang lebih mengelirukan dan menjadi persoalan utama, apakah motif atau relevannya mengadakan sebuah PRN tatkala rakyat sedang berada dalam situasi tertekan dan bertungkus lumus untuk kembali kepada kehidupan seharian yang normal setelah dilanda serangan Pandemik Covid-19 dan juga bencana banjir,” katanya.

Dalam kenyataan yang sama beliau turut menyindir mereka yang begitu taksub untuk mengadakan PRN Johor dengan menyatakan pemimpin harus bijak, sensitif dan lebih berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan berkaitan PRN Johor.

Justeru, pengundi perlu mengambil ‘nasihat’ Mohd. Izhar bahawa PRN ini tidak diperlukan. Mereka perlu menolak pihak yang rakus dan gelojoh mahu mengadakan PRU Johor dalam keadaan tidak sesuai malah menyusahkan rakyat.

Mereka perlu menterjemahkan ‘nasihat’ itu ke dalam peti undi pada PRN Johor dengan tidak memangkah pihak yang menghalalkan PRN ini dan tidak mengambil kira nyawa rakyat dalam keadaan kes Covid-19 terus meningkat di negeri itu dan kehidupan musnah akibat banjir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here