Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

UMNO menyasarkan peratusan keluar mengundi bawah 65 peratus bagi membolehkan mereka menang dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, Suhaizan Kaiat berkata, bagi memastikan sasaran tersebut tercapai UMNO perlu melakukan usaha pembubaran DUN dan mereka sudah pun berjaya melakukannya Sabtu lalu.

Beliau yang juga Naib Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Johor berkata, usaha pembubaran DUN sudah lama dirancang ‘war room’ UMNO dan kini dilihat masa yang paling sesuai berbuat demikian.

Jelas Suhaizan, UMNO mendapat banyak peluang dan kelebihan DUN dibubarkan.

“UMNO juga tahu jika PRN diadakan dalam situasi semasa, peratusan penduduk keluar mengundi di bawah 65 peratus akan memanfaatkan mereka.

“Apa yang berlaku di Johor hari ini memang sudah dirancang oleh UMNO melalui Timbalan Presidennya, Datuk Mohamad Hassan yang menyatakan parti itu akan menang besar sekiranya peratusan keluar mengundi rendah.

“Itu memang hajat UMNO dan kini mereka mahu merealisasikannya, sementara negeri Johor dan rakyatnya menjadi mangsa keadaan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Suhaizan berkata, apa yang dilakukan itu merupakan satu tindakan tidak bermoral kerana pelbagai agenda yang memanfaatkan rakyat tertangguh akibat pembubaran DUN.

Sebelum ini, Mohamad dilaporkan berkata, pihaknya tidak menafikan kemenangan kemenangan besar UMNO dalam PRN Melaka lalu kerana berjaya memanfaatkan situasi semasa dan peratusan keluar mengundi yang rendah.

PRN Johor mendapat tentangan banyak pihak yang menganggap bakal diadakan dalam keadaan yang tidak sesuai kerana negeri ini masih dibelenggu Covid-19 selain baru pulih daripada banjir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here