PELUANG sudah semakin tipis untuk menyelamatkan spesies terancam harimau Malaya daripada terus pupus.

Justeru, Persatuan Pelindung Harimau Malaysia (Rimau) menegaskan usaha pemuliharaan haiwan kebanggaan Malaysia itu tidak seharusnya diserahkan pada pihak kerajaan semata-mata.

Presidennya, Lara Ariffin berkata, Rimau kini bekerjasama dengan pelbagai pihak berkepentingan untuk menghentikan aktiviti pemburuan haram di Taman Negeri Royal Belum di Gerik, Perak, bagi menyelamatkan spesies yang hanya ditemui di Semenanjung Malaysia itu yang kini jumlahnya dianggarkan kurang daripada 150 ekor.

“Rimau kini terlibat dalam pelbagai usaha sama dengan pihak berkaitan, seperti Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Semenanjung Malaysia, untuk membanteras kegiatan pemburuan haram haiwan tersebut.

“Sebagai permulaan, kita mempunyai Unit Patrol Menraq terdiri daripada 30 renjer suku Orang Asli Jahai, yang menumpukan pada pemantauan pemburu haram di Taman Negeri Royal Belum, yang merupakan tempat tinggal suku itu sekian lama,” katanya kepada Bernama di Kuala Lumpur, semalam, selepas menerima replika cek RM38,888 daripada HABIB bagi menyokong usaha murni itu.

Lara berkata, unit yang diwujudkan dengan kerjasama Perbadanan Taman Negeri Perak (PTNPk) itu, mempunyai fungsi yang terhad iaitu mereka hanya boleh memerhatikan daripada jauh kerana tidak mempunyai kuasa untuk melakukan penahanan.

Bagaimanapun, hasil kerjasama dengan PTNPk yang mempunyai kuasa untuk berbuat demikian, Lara berkata usaha tersebut membantu pihaknya dalam mengekang kegiatan pemburuan haram tersebut.

Menurut Lara, setiap bahagian tubuh harimau Malaya iaitu dari kepala, tulang, ekor sehinggalah ke kulit, malah misai haiwan itu juga, yang kini digunakan sebagai jarum akupuntur di China, mendapat permintaan tinggi, termasuk di Vietnam.

“Sangat menyayat hati apabila melihat, bukan sahaja harimau, tetapi juga haiwan liar lain mengalami kecacatan pada anggota badan akibat jerat dan perangkap. Ada yang dilihat berkeliaran dengan hanya tiga kaki ekoran terkena jerat,” kata Lara.

Ditanya jika Rimau akan melakukan usaha pembiakan bagi menambah bilangan harimau Malaya, Lara meletakkan langkah itu sebagai pilihan terakhir dan bukanlah kaedah yang sesuai dalam pemuliharaan harimau.

“Pada tahap tertentu, harimau adalah seperti kucing domestik. Mereka memerlukan tiga perkara untuk membiak secara semula jadi dan lancar, iaitu ‘rumah’ yakni hutan; makanan dan perlindungan,” jelasnya.

Menurut Lara, harimau Malaya kini kehilangan ketiga-tiga perkara itu berikutan peningkatan aktiviti pemusnahan hutan dan pembalakan.

“Apabila harimau, terutama anak harimau, dihalau dari habitat semula jadinya, haiwan itu terkeluar dari kawasan jajahannya dan anak harimau menghadapi risiko dimakan binatang lain,” katanya.

Susulan itu, Lara berkata Rimau kini dalam proses memperhebat usaha pemuliharaan dan menyeru orang awam yang berminat untuk bersama-sama persatuan itu menyelamatkan haiwan kesayangan negara ini, memandangkan sudah tidak praktikal dengan hanya ergantung pada agensi kerajaan sahaja.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.rimau.ngo atau platform media sosial persatuan itu di Facebook dan Instagram. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here