Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

Sebuah rumah di Jalan Abad, Kampung Ungku Mohsin Kampung Baru, Bayu Damai, Johor Bahru kelihatan tiada bezanya berbanding kediaman penduduk yang lain.

Namun, di sebalik ketenangan suasana kampung, penduduk setempat gempar apabila rumah tersebut diserbu Batalion 5 Pasukan Gerakan Am (PGA) Simpang Renggam semalam.

Hasilnya, maka terbongkarlah kegiatan haram satu sindiket yang menjadikan rumah tersebut sebagai tempat penyimpanan rokok seludup sebelum dipasarkan di negeri ini.

Pegawai Pemerintahnya, Superitendan Dimin Awang berkata, penahanan suspek berusia 39 tahun itu turut membawa kepada penemuan dan rampasan 2,620 karton rokok disyaki tidak bercukai dianggarkan bernilai RM257,344.

“Suspek ditahan ketika sedang memandu keluar dari rumah tersebut menaiki kereta jenis Toyota Avanza yang mana hasil pemeriksaan dilakukan pada kenderaan itu telah menemui 15 kotak besar mengandungi mercun.

Antara rokok yang dirampas di rumah berkenaan di Kampung Ungku Mohsin Kampung Baru, Bayu Damai, Johor Bahru

“Pemeriksaan lanjut dilakukan kemudiannya menemui sejumlah lagi barangan larangan berupa rokok tidak bercukai yang disembunyikan suspek dalam rumah berkenaan.

“Anggaran nilai rokok dirampas adalah sebanyak RM 257,344 dengan nilai cukai dilarikan bernilai RM 408,752 selain jumlah anggaran nilai rampasan mercun bernilai RM12,400,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dimin berkata, siasatan awal mendapati bekalan rokok tidak bercukai itu dipercayai untuk dijual di kedai-kedai runcit sekitar kawasan berkenaan.

“Kita percaya penahanan suspek dan kesemua bekalan yang dirampas ini berjaya memutuskan satu rangkaian sindiket pengedaran rokok tidak bercukai di sekitar kawasan Johor Bahru.

“Tangkapan dan rampasan kemudiannya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan untuk membantu siasatan di bawah Seksyen 135(1) Akta Kastam 1967 dan Akta Bahan Letupan 1957 (Akta 207),” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here