PARTI Warisan Sabah (Warisan) yang diketuai Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kelihatan semakin galak melebarkan sayapnya ke Semenanjung dengan menjadikan Pulau Pinang sebagai salah sebuah negeri satelitnya.

Beberapa bekas pemimpin DAP di Pulau Pinang seperti Jeff Ooi, Datuk Danny Law Heng Kiang dan Martin Lim manakala ramai lagi yang dikatakan tidak berpuas hati dengan kepimpinan Dinasti Lim akan menyusul.

Tidak pasti pula sama ada nama Parti Warisan Sabah akan ditukar bagi mengendurkan sentimen memperjuangkan kepentingan Negeri di Bawah Bayu itu agar lebih menarik perhatian penyokong di Semenanjung.

Sekali pandang, memang nampak seperti Warisan memulakan aksinya dengan garang sehingga tergamak mengutip bekas-bekas pemimpin sekutunya sendiri dalam Pakatan Harapan (PH).

Jika dicongak, perkembangan terkini melibatkan Warisan itu tidak memberi sebarang nilai tambah kepada PH. Keluar dari DAP, masuk dalam Warisan. Kedua-dua parti dalam kem yang sama.

Analoginya, isteri yang setia di rumah diabaikan semata-mata untuk mengejar janda di seberang laut yang belum tentu jatuh ke riba.

Pada masa yang sama, Warisan kehilangan ramai pemimpin kanannya yang membuat keputusan meninggalkan parti ekoran tidak berpuas hati dengan hala tuju yang ditetapkan oleh Mohd Shafie.

Antaranya, bekas Naib Presiden Warisan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap, Datuk Peter Anthony; ADUN Limbahau, Juil Nuatim; ADUN Sebatik, Hassan A Gani Pg Amir; ADUN Sindumin, Datuk Dr Yusuf Yacob dan Ahli Parlimen Lahad Datu, Datuk Mohamaddin Ketapi.

Malah, Peter yang sedang berdepan tuduhan rasuah di mahkamah secara terang-terangan menyatakan bahawa Warisan sudah tersasar jauh daripada perjuangan sebenar penubuhannya.

Beliau turut mendakwa Mohd Shafie tersasar dengan perjuangan apabila melebarkan sayap partinya ke Semenanjung.

Sememangnya parti itu dalam keadaan kucar-kacir selepas gagal mempertahankan kuasa pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang lalu.

Sejak kekalahan yang memalukan, parti yang tebal dengan sentimen kesabahan itu seolah-olah hilang arah dan dilihat semakin terdesak untuk meneruskan kelangsungan politiknya yang tinggal nyawa-nyawa ikan.

Keadaan diburukkan lagi dengan sikap Mohd Shafie yang lebih cenderung menyokong Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Tun Dr Mahathir Mohamad yang lazimnya tidak sependapat dengan ketua-ketua parti yang lain dalam PH.

Memang sukar difahami motif sebenar Warisan melebarkan sayap di Semenanjung dalam keadaan kubunya di Sabah bocor dan sempang-perenang.

Tidak mustahil lebih ramai lagi pemimpin dan ahli Warisan bakal keluar parti jika Mohd Shafie gagal mengemudi bahtera parti yang hampir karam dengan baik, sekali gus menjadikan usaha mengembangkan pengaruh di Semenanjung satu perbuatan yang sia-sia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here