KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan kerajaan negeri Kelantan hari ini bersetuju mempercepatkan proses pengambilan tanah bagi projek berkepentingan rakyat.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, pengambilan tanah itu membabitkan projek di bawah agensi kementerian itu, Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR)

“Saya bersama Ketua Setiausaha KPLB dan juga Pengarah KPLB Kelantan serta Pengurus Besar KESEDAR membincangkan hal-hal berkaitan dengan kolaborasi kerjasama antara negeri dan Persekutuan yang melibatkan projek-projek khususnya di KESEDAR.

‘’ Contohnya ada pengambilan tanah, projek itu adalah projek Persekutuan bawah KPLB, kerajaan negeri buat pengambilan tanah, jadi kita buat kolaborasi Task force,’’ katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob di Kompleks Kota Darul Naim, di Kota Bharu hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah dan Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun.

Mahdzir memberitahu, mereka bersetuju untuk mempercepatkan proses projek seperti jururunding dan sebagainya, di peringkat kementerian diketuai Ketua Setiausaha manakala di peringkat  diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan.

Selain itu jelas Mahdzir, perbincangan kedua-dua pihak turut merangkumi program-program pembangunan di wilayah KESEDAR.

“Kami juga berbincang untuk menyelesaikan perkara berbangkit lama di dalam kawasan KESEDAR, sebab di KESEDAR ada tanah yang diusahakan khususnya dalam tanaman kelapa sawit dan ada lagi sedang diusahakan untuk buat ukuran tanah bagi membolehkan kita serahkan kepada peserta dalam masa jangka panjang,’’ katanya.

Di peringkat KPLB kata beliau, pasukan petugas khas yang ditubuhkan sebelum ini akan diperkemaskan  susulan persetujuan yang dicapai hari ini.

Beliau menetapkan sasaran dalam tempoh lima bulan untuk menggerakkan inisiatif yang dipersetujui tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here